Monument voor mijnwerkers in Lindenheuvel

Foto: Staatsmijn Maurits

Tijdens de jaarlijkse Sint-Barbaraviering in Lindenheuvel wordt op 6 december, in het kader van het Jaar van de Mijnen, een mijnmonument onthuld ter nagedachtenis aan de 239 mijnwerkers die om het leven zijn gekomen op de Staatsmijn Maurits.

Op 1 september 2014 heeft het gemeenteraadslid de heer Raven vragen gesteld om te komen tot een mijnmonument ter nagedachtenis aan de 239 verongelukte mijnwerkers in de periode dat de Staatsmijn Maurits in bedrijf was (1923-1967).

Het college van B&W heeft aangegeven dit een sympathiek voorstel te vinden en is met een aantal betrokken partijen, zoals de Stichting MEG en het Barbaracomité Geleen, aan de slag gegaan om te komen tot een herdenkingsmonument op een locatie waar dit het beste tot zijn recht komt.

Om de relatie te leggen met de patrones van de mijnwerkers krijgt het mijnmonument een plaats nabij het beeld van de heilige Barbara aan de Mijnweg in de wijk Lindenheuvel. Deze plaats is tevens in de nabijheid van de hoofdingang van de voormalige Staatsmijn Maurits.

DSM heeft als eigenaar van de grond medewerking verleend en de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Lindenheuvel heeft als eigenaar van het Barbarabeeld haar instemming betuigd en fiat aan de plannen gegeven.

Het herdenkingsmonument, met daarop de namen van de verongelukte mijnwerkers van de Staatsmijn Maurits, wordt liggend geplaatst voor het beeld van de heilige Barbara. Het monument bestaat uit drie liggende, gezoet/gepolijste hardstenen platen. De bedoeling is dat het gepolitoerde oppervlak langzaam vergrijst en daarmee in overeenstemming komt met de voet van het Barbarabeeld.

Op het monument wordt de volgende tekst aangebracht:

Toen de Staatsmijn Maurits in bedrijf was
in de periode 1923-1967 zijn deze mensen
ons op noodlottige wijze ontvallen.
Zij blijven in onze gedachten.

De onthulling van het herdenkingsmonument door wethouder Noël Lebens vindt plaats tijdens de jaarlijkse Barbaraviering op zondag 6 december aanstaande vanaf 12:15 uur aan de Mijnweg in het Mauritspark te Geleen-Lindenheuvel. Voorafgaand is om 11:00 uur een H. Mis in de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand te Lindenheuvel.

Cookieinstellingen