Gemeente in geweer tegen wateroverlast

Foto: gemeente Sittard-Geleen

Bij forse regenbuien treedt op een aantal plaatsen in de gemeente met regelmaat wateroverlast op.

De gemeente neemt daartegen de komende tijd op verschillende probleemlocaties maatregelen om die overlast te beperken. “Helemaal tegengaan is onmogelijk bij extreme buien”, zegt wethouder Leon Geilen (o.a. leefomgeving).

De gemeente gaat met de maatregelen op verschillende manieren hemelwater opvangen en afvoeren. Bijvoorbeeld door het inpassen van een regenwaterriool of regenwaterinfiltratiesysteem in de openbare ruimte.

Ook wordt het hemelwater op specifieke plekken losgekoppeld van het gemengde rioolstelsel. Als er geen andere oplossing is, worden de huidige rioolbuizen verzwaard. Waar mogelijk worden de maatregelen meegenomen in bijvoorbeeld wegwerkzaamheden die al gepland zijn.

Op dit moment wordt bij de parkeerplaats van Glanerbrook in Geleen een tweede regenwaterkelder gebouwd en bij de voormalige gemeentelijke kwekerij aan de Beekhoverstraat in Geleen wordt een regenbuffer aangelegd.

In Graetheide is inmiddels een buffer uitgebreid waardoor het overtollige water in de bodem infiltreert. In een later stadium wordt gekeken op welke manier het regenwater losgekoppeld kan worden van het rioolstelsel.

Binnenkort worden maatregelen getroffen bij onder meer Jupiter in Born, de Holtummermarkt in Holtum en de Jos Klijnenlaan in Geleen.

Eind 2016 wordt bij de kruising Dr. Nolenslaan-Nusterweg in Sittard een extra regenwaterriool aangelegd zodat het water via het nieuwe riool weg kan stromen.

In 2014 viel er op enkele dagen zoveel regen, dat er op bepaalde plekken in de gemeente veel wateroverlast was. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten 3,6 miljoen euro vrij te maken om wateroverlast tegen te gaan. Hiermee kunnen de belangrijkste probleemlocaties van de overlast in 2014 worden aangepakt.

Op de foto: wethouder Leon Geilen (links) krijgt uitleg over de aanleg van de regenwaterkelder op de parkeerplaats van Glanerbrook.

Cookieinstellingen