Carnavalsaanloop krijgt zaterdag finale

De aanloop naar carnaval krijgt zaterdag zowel in Geleen als in Sittard zijn finale. En daarna barst het carnaval officieel los!

In beide steden vindt zaterdag beurtelings de sleuteloverdracht door burgemeester Sjraar Cox aan de regerend stadsprins plaats. In Geleen ontvangt Flaarisseprins Daan I ’s middags de sleutel, in Sittard krijgt stadsprins Sander I die ’s avonds om 23:11 uur op het balkon van het voormalige café de Kroon tijdens het Kanon van ’t Balkon.

Donderdag werd in Sittard al gestart met het traditionele Auw Wieverbal en verzorgde het immer lollige Convent van Neit Prinse de Nach van ’t Auwt Wief. In de loop der jaren zijn de dames Auw Wiever steeds meer een al dan niet doordachte show gaan opvoeren, vaak in groepsverband. Uniforme kledij of een uitbeelding van een thema. De Flanelle Lepkes brachten bijvoorbeeld als ‘sjael mössje’ een eerbetoon aan de onlangs overleden Sittardenaar Vic van Neer. Weer andere dames waren ‘greutsj’ op een aantal ‘Zitterder’ en zo waren er nog tal van kleine en grotere groepen Auw Wiever actief. Loslopende auw wiever die nog ‘auwerwets sjlachte’ zijn intussen wel een rariteit geworden. Tradities veranderen.

Scholierencarnaval
Scholierencarnaval 2016

In Geleen beet de Philharmonie Zuidnederland donderdagavond het spits af met een mooi en humoristisch concert in de Hanenhof. Op vrijdag brachten de prinsen van de Flaarissen en de Marotte overdag een bezoek aan de scholen in hun stad. In Sittard ging vervolgens ’s middags het Scholierencarnaval los, dat net als de afgelopen jaren weer druk werd bezocht.

Optochten dupe van het weer?
Zondag trekken in de centra van Sittard, Geleen en Born weer de jaarlijkse grote carnavalsoptochten door de straten, in de overige kernen gebeurt dat op maandag. Hopelijk speelt het weer een beetje mee, maar er wordt – vooral maandag – behoorlijk onstuimig weer verwacht met regen en stevige windvlagen. Vooral die laatsten kunnen een belemmering vormen. Wanneer de wind te sterk dreigt te worden bestaat de kans dat optochten moeten worden afgelast omwille van de veiligheid van de toeschouwers en de deelnemers.

Dossier: Carnaval
Cookieinstellingen