Limburgse waterschappen: één gezamenlijk handhaving- en toezichtbeleid

Waterschap Roer en Overmaas
Waterschap Roer en Overmaas
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Vooruitlopend op de fusie hebben de Limburgse waterschappen één gezamenlijk beleid vastgesteld voor toezicht en handhaving op waterschapstaken.

Het goed informeren van inwoners en bedrijven over regelgeving en het daarmee voorkomen van overtredingen (preventie) staat daarin centraal. Geconstateerde overtredingen worden eenduidig beoordeeld.

Informeren over regels
Vooruitlopend op de fusie per 2017 hebben de Limburgse waterschappen voor 2016 een gezamenlijk ‘Nalevingsbeleid’ vastgesteld. Centraal in het Nalevingsbeleid staat het voorkomen van overtredingen. Dit gebeurt door partijen goed te informeren over regelgeving. Zo krijgen bijvoorbeeld agrariërs uitleg over de regelgeving rondom grondwatergebruik, het sproeien van gewassen of het lozen van afvalwater. Bekendheid met regelgeving vergroot de naleving ervan. Wanneer partijen zich niet aan de gestelde regels houden, wordt de overtreding nu volgens een landelijk systeem aangepakt.

Leren van elkaars werkgebied
De toezichthouders van de aparte waterschappen zijn nu ook bevoegd voor elkaars werkgebied. Zo is er in het noordelijke Limburg meer glas- en tuinbouw en kent het zuidelijke deel meer weilanden en veeteelt. Daarnaast wordt er ook vanuit o.a. de waterkwaliteit- en kwantiteit gekeken naar waar extra toezicht nodig is. Zo kunnen eventuele problemen onmiddellijk worden aangepakt. Door deze gezamenlijke en integrale manier van werken kunnen de toezichthouders al kennis en ervaring opdoen voor de situatie zoals die vanaf 2017 bestaat bij Waterschap Limburg.

Landelijke strategie
Onderdeel van het gezamenlijke Nalevingsbeleid is de Landelijke Handhavingsstrategie (LHS). Dat is een door Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en Openbaar Ministerie opgestelde methodiek waarmee geconstateerde overtredingen eenduidig worden beoordeeld. Hiermee wordt er in het hele land juridisch gelijk opgetreden.

» Bekijk het nieuwe Nalevingsbeleid. (pdf, 812 kB)

Voor nadere informatie over het Nalevingsbeleid kunt u contact opnemen met Joost van den Broek, juridisch beleidsmedewerker Handhaving Waterschap Peel en Maasvallei via 077 – 3891153 of [email protected] of met Lianne Jaspers, beleidsmedewerker Handhaving Waterschap Roer en Overmaas via 046-4205833 of [email protected].

Cookieinstellingen