Wo is niks?

Echte en namaak Flaarisse
Echte en namaak Flaarisse
Foto: © Henk van Rens

De Flaarisse zorgden afgelopen zaterdag, tijdens de sleuteloverdracht aan stadsprins Daan I door burgemeester Sjraar Cox, voor een unicum: gasten uit Geleen-Noord.

Niemand minder dan Vorst Marot Frits I en een tiental Marotte waren door Flaarisse-opper Bert Lemmens uitgenodigd om dit bijzondere moment in de Hanenhof een leuk extra accentje te geven. Maar natuurlijk wel geheel in lijn met zowel het motto van stadsprins Daan I – Same geit alles – en dat van de Marotte – same is sjoonder.

Opdat de Marotte zich een beetje thuis zouden voelen in het Geleense was Opperflaaris Bert zo attent geweest om een Zittesje Pappegey op het podium te plaatsen, dichtbij de tafel waaraan de Marotte zaten.

Pappegey in de Hanenhof

De aanleiding voor dit alles lag in het vorig jaar verschijnen van foto’s van een knippatroon met elementen in rood, geel en groen op de Facebookpagina van de Sittardse oud-prins Richard Schmeits. De getoonde elementen leken volgens Vice Opperflaaris Math Nijsten verdacht veel op onderdelen van een Flaarissemuts. De vrees dat een aantal Sittardenaren de Flaarisse in de Sittardse optocht belachelijk zouden maken stak dan ook snel de kop op.

Dat vroeg dus om onderzoek. Op carnavalszondag 2015 togen Opperflaaris Bert Lemmens en Vice opper Math Nijsten in het geheim naar ‘vijandelijk’ gebied, om zich er persoonlijk van te vergewissen dat de vier nepflaarissen in elk geval voldeden aan het criterium van ‘uiterlijke kwaliteit’. “Het moest er natuurlijk wel een beetje Flaarisse-waardig uitzien, en dat was zo”, gaf Lemmens aan. Hij was zelfs zo tevreden over de verschijning van het viertal dat hij hen uitnodigde voor de sleuteloverdracht van afgelopen zaterdag. Onderstaand Youtube-filmpje geeft een korte impressie van dat inspecterende bezoekje op de bewuste carnavalszondag in 2015.

Waarom de complete Flaarissetop – ditmaal was ook voorzitter Frank Bessems van de partij – op carnavalsdinsdag opnieuw terugkeerde naar de Marottestad is tot op heden nog altijd volstrekt duister, al vond men dat in het Sittardse Sjterfhoes helemaal niet zo gek, want “Wo is niks? … In Gelaen!”. Vorst Frits nam uit waardering voor zoveel ‘Gelaense guts’ de uitnodiging van Opperflaaris Bert Lemmens aan om de volgende sleuteloverdracht in de Waereldsjtad bij te wonen. Aldus geschiedde afgelopen zaterdag. En het kon natuurlijk niet uitblijven dat de Opperflaaris na zijn spannende momenten in café ’t Sjterfhoes nu veilig op de bühne van de Geleense Hanenhof dezelfde vraag kon stellen: “Wo is niks?”. “In Zitterd!” klonk het vervolgens uit 500 kelen.

Wat de vier Sittardse ‘nepflaarisse’ betreft had het antwoord net zo goed “in de kuilkas van kleidruumte van de Hanenhof” kunnen luiden. “De ontvangst in de kelder van de Hanenhof was ronduit karig.” Dat dan weer wel.

Wo is niks

Cookieinstellingen