TEDx in september naar Sittard-Geleen

Foto: GeorgeMasonU [CC-BY-2.0]

Op vrijdag 23 september is het zo ver, dan strijkt TEDx voor de eerste keer neer in de gemeente Sittard-Geleen.

TEDx is het wereldwijde bekende fenomeen waar sprekers op een rode stip in maximaal 18 minuten de ’talk of their lives’ geven. Een TEDx event hoort thuis in een gemeente als Sittard-Geleen, die barst van de innovatieve en inspirerende activiteiten met een bruisend klimaat. Noël Lebens en Bert Kamphuis, wethouders te Sittard-Geleen, noemen de komst van deze TEDx dan ook “een aanwinst voor onze gemeente“.

Sprekers

TEDx zoekt naar lokale pareltjes, die een internationaal podium verdienen. In samenwerking met inspirerende sprekers uit andere communities, wordt een dagvullend programma opgezet. Het TEDxSittardGeleen team presenteert met trots alvast de volgende namen:

  • Toine Wilke; de ondernemer die met zeewier een hele nieuwe tak van business aan het opbouwen is
  • Rob van Loevezijn; hij bouwde met studenten van Zuyd de eerste 3D geprinte auto, op TEDx komt hij een zeer indrukwekkend nieuw project presenteren.
  • Bob de Graaf; professor aan de Open Universiteit en Universiteit Utrecht. Specialist op het gebied van radicalisering.
  • Linde Zhou; oprichter van het bedrijf Novioponics, welke pesticidedoseringen met minimaal 50% verlaagd
  • Wim Steenbakers van Mezuro, over big data van telefoonmaatschappijen en hun geweldige mogelijkheden
  • Willem Breukink; oud CEO van Seedvalley; het wereldberoemde centrum voor plantveredeling en zaadtechnologie.
  • Daisy Janssen; dé specialist in Zuid-Nederland op het gebied van palliatieve zorg, werkzaam bij CIRO.
  • Simone Buijzen; dé specialist op het gebied van culturele verschillen.
  • Jaap Bressers; over omgaan met zware tegenslag.
  • Fons Vossen; over het STEM2 project

Grootse plannen voor de toekomst

De organisatie is blij met Zuyd Hogeschool en Rabobank Westelijke Mijnstreek als founding partners. De verkregen licentie behelst alle activiteiten in de gehele gemeente Sittard-Geleen.

Naast het officiële evenement op 23 september staan daarom verschillende andere events binnen de gemeente grenzen op de planning. Voor de zomervakantie worden enkele ‘spreker pitches’ opgezet, van waaruit sprekers geselecteerd worden aanvullend aan de sprekers die al vastgelegd zijn. Hiermee geeft TEDxSittardGeleen regionale sprekers de mogelijkheid zich te kwalificeren voor een internationaal podium.

De eerste pitch vindt plaats op de Chemelot Campus op 16 juni in samenwerking met Brightlands. Maurice Olivers: “Brightlands Chemelot Campus geldt als een van de bijzonder inspirerende omgevingen in onze regio waar bedrijven, studenten en wetenschappers elke dag werken aan nieuwe materialen en technologieën gericht op duurzaamheid en gezondheid. Op 16 juni is de campus de place to be voor het pitch event van TEDxSittardGeleen, de gelegenheid voor mensen van binnen en buiten de campus om hun bright ideas en toepassingen te delen.”

Ook de jongeren krijgen een kans zich te bewijzen. Op 21 juni strijden leerlingen van Graaf Huyn College, Trevianum en Groenewald voor een plekje op het grote TEDx podium. Ook Zuyd Hogeschool organiseert voorafgaand aan de grote TEDxSittardGeleen een pitch event voor al haar studenten.

Naast deze pitchevents is de organisatie tevens van plan in samenwerking met de scholen in Sittard-Geleen en omgeving een TEDxSittardGeleen ‘Youth event’ te organiseren; een TED-achtig event speciaal voor de creatieve en nieuwsgierige jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar. De verschillende andere plannen worden in de loop van dit jaar bekend gemaakt.

TEDx

TED is een non-profit organisatie gewijd aan “Ideas worth spreading” en vanuit die filosofie bieden zij een podium aan sprekers met ideeën die het waard zijn dat ze verteld worden. TEDx is een programma van lokale, op zichzelf georganiseerde events waar mensen samenkomen om een TED-ervaring te mogen beleven, onder licentie van TED. TEDx is een conferentie waar getalenteerde sprekers nieuwe inzichten verschaffen op het gebied van Technologie, Entertainment/Educatie en Design. De “x” in TEDx = “onafhankelijk georganiseerd TED event”.

TEDxSittardGeleen

Volg TEDxSittardGeleen binnenkort op social media:
» Twitter TEDxSittardGeleen

» Facebook TEDxSittardGeleen

Cookieinstellingen