In 2015 hoogste aantal stakingen in negen jaar

Archieffoto
Archieffoto
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In 2015 waren er meer werkonderbrekingen dan in de voorgaande acht jaar, maar daarbij was tevens sprake van een betrekkelijk laag aantal verloren arbeidsdagen.

Sinds 1999 waren er alleen meer werkstakingen in 2005 (28) en 2006 (31). Bij de werkonderbrekingen in 2015 waren 42 duizend werknemers betrokken. Gemiddeld duurde een staking 1,8 arbeidsdagen.

Meeste stakingsdagen in industrie

De langste werkonderbreking in 2015 was die bij de politie. In de industrie en de sector vervoer en opslag deden zich de meeste stakingen voor. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in de industrie, te weten 40 duizend. In diezelfde sector staakten ook de meeste werknemers (21 duizend).

Grootste deel stakingen uitgeroepen door vakbonden

Meer dan 80 procent van de stakingen is uitgeroepen door de vakbonden. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de werkonderbreking. Een op de drie stakingen draaide om een cao-conflict, slechts bij 15 procent ging het uitsluitend om een loonkwestie. Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen was een conflict over arbeidsvoorwaarden niet de reden waarom er is gestaakt, maar bijvoorbeeld een verandering in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.

Cookieinstellingen