Schenking aan Museum De Domijnen in kader bevrijding

Mirella en Jilanah Nieling en Kitty Jansen-Rompen
Mirella en Jilanah Nieling en Kitty Jansen-Rompen
Foto: De Domijnen

Met het oog op de bevrijdingsfestiviteiten van 5 mei heeft Museum De Domijnen een bijzondere persoonlijke schenking ontvangen van Mirella Nieling en haar dochter Jilanah.

Moeder en dochter schonken een origineel Sittards bevrijdingsvlaggetje aan Kitty Jansen-Rompen, conservator historie en archeologie van Museum De Domijnen. Het oranje papieren vlaggetje met daarop onder andere een portret van koningin Juliana werd door Mirella’s oudtante Nellie Wolfs gebruikt om de Sittardse bevrijders toe te wuiven. Nadat deze oudtante in 1957 verongelukte bleef het vlaggetje in de familie en werd het bewaard in een leeg bierglas.

Naast het bevrijdingsvlaggetje boden Mirella en Jilanah ook nog twee lepels en een flesje aan. Mirella: “Deze aluminium lepel van de Luftwaffe heb ik zelf gevonden toen ik 9 jaar was. Mijn vader was een keer zand gaan halen in Elsloo om de tuin mee te betegelen. Toen ik in het zand aan het spelen was, vond ik de lepel.”

De andere lepel is een Amerikaanse lepel. Deze heeft mijn moeder gevonden op de Kollenberg. “De Amerikaanse lepel heeft jarenlang in de woonkamer opgehangen. De Duitse lepel daarentegen heeft altijd bij mijn moeder in een la gelegen.”

De lepels en het flesje, dat gemaakt werd ter herdenking aan 10 jaar bevrijding, worden opgenomen in de collectie van Museum De Domijnen. Het bevrijdingsvlaggetje wordt eerst gerestaureerd. Deze schenkingen zullen, evenals eerder door het museum ontvangen schenkingen, binnenkort in een online beeldbank voor iedereen te raadplegen zijn. De voorwerpen en de bijzondere verhalen die bij de voorwerpen horen, blijven zo een onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Museum De Domijnen
Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard
Geopend van dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 uur
» www.dedomijnen.nl/exposities

Cookieinstellingen