Ageless Friends goed ontvangen in Washington DC

Foto: © Nederlandse Ambassade U.S.

Afgelopen nacht werd de documentaire Ageless Friends van cineast Marijn Poels vertoond tijdens een exclusieve screening op de Nederlandse Ambassade in Washington DC.

Ambassadeur Henne Schuwer nodigde Poels en protagonist Maarten Vossen uit om de film in de Amerikaanse hoofdstad te komen tijdens Dodenherdenking. Onder belangstelling van de Amerikaanse pers werd de volle filmzaal een uur lang meegenomen in de obsessieve zoektocht van Maarten Vossen.

De film werd bijzonder goed ontvangen bij de aanwezige en speciaal genodigden, waaronder enkele afgevaardigde van het Witte Huis. Journaliste Victoria Weisfeld schreef in haar blog “Het verhaal is buitengewoon ontroerend, een ultieme uiting van onzelfzuchtige liefde.” Nederlands Ambassadeur Henne Schuwer was ook inder de indruk van de film “Het is een uiterst realistisch verhaal. Een film waarin een jongen op zoek gaat naar een heldenverhaal en uiteindelijk wordt geconfronteerd met de brute realiteit van een oorlog”, sprak Schuwer na afloop.

Ageless Friends (Tijdloze vrienden) is een intiem verhaal over Heerlenaar Maarten Vossen die op 13-jarige leeftijd een graf adopteerde op de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Hij startte een zoektocht naar P.F.C. James E. Wickline in zowel Nederland als West Virginia (USA). De documentaire won de afgelopen maanden vijf belangrijke awards op grote filmfestivals in Los Angeles en New York waarin de film werd geselecteerd als beste documentaire. 17 april ging de film in Nederland onder grote belangstelling in première.

“Een hele eer als ik er over nadenk dat de film zoveel teweeg brengt hier in Amerika” verteld Maarten Vossen. “Ik denk ook dat deze documentaire een nieuwe vorm van herdenken is. Het geven van gezichten aan hen die sneuvelden en het versterken van internationale vriendschappen. Dat wordt hier in ieder geval erg mooi opgepakt. Nooit gedacht dat mijn verhaal in Amerika zo groot zou worden.”

Filmmaker Marijn Poels sprak na de vertoning. “Ik ben een kind van na de oorlog, en dat wil ik ook zo houden. Hoe kan ik bijdragen aan de vrijheid die ik ken?” vroeg hij zich een jaar geleden, voorafgaand aan deze produktie, af. “De enige manier om vrijheid te kunnen vieren is door het herinneren van het verleden. Maar wel op een hedendaagse manier. Dat was mijn grootste motivatie voor deze film”. Aldus Poels.

18 juni zal de film zijn officiele Amerikaanse Premiere vieren in Morgatown, West Virginia.

» meer informatie

Foto: Maarten Vossen en Marijn Poels in gesprek met Ambassadeur Henne Schuwer op de Ambassade in Washington DC. © Nederlandse Ambassade U.S.

Cookieinstellingen