Vragen D66 over lobby VNG tegen Wet Open Overheid

De Wet Open Overheid is in de Tweede Kamer aangenomen, maar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) voert een actieve lobby om deze wet in de Eerste Kamer tegen te houden.

D66 Sittard-Geleen heeft daarom hier vragen over gesteld aan het College. Fractievoorzitter Rob Vernhout: “D66 wil meer openbaarheid en transparantie bij de overheid, dus ook bij gemeenten. De lobby van de VNG tegen de Wet Open Overheid is echt een verkeerd signaal.”

Tweede Kamer

Op dinsdag 19 april nam de Tweede Kamer de initiatiefwet Wet Open Overheid aan van de Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Steven van Weyenberg (D66). Op basis van deze wet krijgen burgers, journalisten en onderzoekers meer toegang tot informatie van de overheid. Daarnaast gaan overheden meer informatie uit zichzelf openbaar maken. Bovendien wordt het indienen van Wob-verzoeken voor financieel gewin een halt toegeroepen. De Wet Open Overheid moet in de plaats komen van de Wet Openbaar Bestuur.

Openbaarheid essentieel in vrije samenleving

In Vrij Nederland valt te lezen dat onder andere de VNG namens Nederlandse gemeenten, zoals Sittard-Geleen, een flinke lobby voerde tegen de Wet Open Overheid. Ook is de VNG van plan om actief bij de Eerste Kamer te lobbyen tegen het wetsvoorstel. Dat verbaast D66: openbaarheid en transparantie is een wezenlijk onderdeel van onze democratie en essentieel in een vrije samenleving. Vernhout: “Het is onwenselijk dat de VNG, waar ook Sittard-Geleen bij is aangesloten, nu lobbyt tegen het invoeren van deze wet.”

Naar aanleiding van de berichtgeving in Vrij Nederland stelt D66 vragen aan het College over deze gang van zaken. De vragen kunt u hier nalezen.

Cookieinstellingen