Ventilatie van groot belang bij gebruik sishapijp

Foto: CC0 via Pixabay

Onderzoek van het RIVM toont aan dat bij slechte ventilatie in ruimtes waar een waterpijp met kooltjes wordt verhit, een risico op koolmonoxidevergiftiging voor de gebruiker en omstanders kan ontstaan.

Het heeft RIVM onderzoek gedaan naar de risico’s van gebruik van de waterpijp als product. Het RIVM heeft hiervoor de factsheet Waterpijp: risico op koolmonoxidevergiftiging bij gebruik opgesteld.

Dat het gebruik van de waterpijp gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is bekend. Voor waterpijptabak gelden daarom dezelfde eisen als voor andere tabaksproducten, zoals een rookverbod en een leeftijdsgrens van 18 jaar.

Goede ventilatie

In aanvulling op de schadelijke gezondheidseffecten door gebruik van waterpijptabak of kruidenrookproducten, vindt het ministerie van VWS het vanzelfsprekend dat bezoekers aan en werknemers van shishalounges beschermd worden tegen koolmonoxidevergiftiging. Een goede ventilatie of elektrische verhitting van de waterpijp kan het risico verlagen dan wel wegnemen.

Dit geldt zowel voor waterpijpen met kruidenrookproducten in de algemene horecaruimte en waterpijpen met tabak in rookruimtes. Het ministerie van VWS vraagt gemeenten om aandacht voor het toezicht op koolmonoxide bij shishalounges en horecagelegenheden met een shishafunctie.

Meer informatie

De factsheet Waterpijp: risico op koolmonoxidevergiftiging bij gebruik biedt informatie over de mogelijke risico’s en advies om koolstofmonoxide vergiftiging zo veel mogelijk te beperken.

» Factsheet Waterpijp: Risico op ko olmonoxidevergiftiging bij gebruik (RIVM, april 2016)

Cookieinstellingen