Flowid komt met revolutionaire groene technologie

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op Brightlands Chemelot Campus te Sittard-Geleen heeft Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, de nieuwe fabriek van Flowid geopend.

Het hart van deze fabriek wordt gevormd door een revolutionair nieuw type chemische reactor. De SpinPro Reactor is tot 100.000 keer kleiner dan conventionele reactoren en daardoor veel veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker.

Flowid uit Eindhoven heeft met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Brightlands Chemelot Campus en Chemelot InSciTe partners met het benodigde lef gevonden om deze stap te zetten en te investeren in de fabriek.

De Flowid-installatie is geplaatst in een nieuw pand. Dit pand maakt deel uit van een nieuw complex van hallen, waarin verschillende bedrijven proeffabrieken vestigen. Deze bedrijven willen door nauwe samenwerking technologische doorbraken tot stand brengen. Chemelot InSciTe en Flowid zijn de eerste bedrijven die hun pand officieel geopend hebben. Chemelot InSciTe (Institute for Science and Technology) maakt ook gebruik van dit pand en zal de komende jaren onder andere intensief onderzoek doen, middels de Flowid-installatie, naar het ontwikkelen en verbeteren van biobased productieprocessen. Er is namelijk nog veel onderzoek nodig naar de meest adequate omzetting van plantaardig materiaal in bruikbare bouwstenen voor de materialen van de toekomst.

Marco Waas van AkzoNobel en Gert-Jan Gruter van Avantium, sprekers die het verschil maken in de industrie, hebben hun visie over de toekomst van de industrie getoond voorafgaand aan de lichtshow waarmee de installatie is onthuld.

“Wij zijn erg blij met de samenwerking met Flowid en de TU/e. Innovatie zit bij AkzoNobel in het hart van onze bedrijfsstrategie en deze samenwerking stelt ons in staat om proeven te doen in de proeffabriek en tegelijkertijd ons theoretisch inzicht te vergroten,” aldus Marco Waas.

De gepatenteerde SpinPro-technologie zal leiden tot meer werkgelegenheid en omzet bij de toeleverende industrie. De markt waarop Flowid zich richt is honderden miljoenen euro’s groot. De eerste SpinPro systemen zijn inmiddels verkocht in de industrie.

Spinning disc-technologie

De spinning disc-technologie, basis voor de SpinPro Reactor, is ontstaan op de TU/e. In een SpinPro Reactor worden verschillende vloeistoffen van bovenaf op horizontaal geplaatste schijven gedoseerd. De schijven, ongeveer zo groot als een cd, draaien snel rond in een nauw aansluitende behuizing. Door het bijzondere krachtenveld mengen de stoffen vrijwel perfect terwijl ze in enkele seconde langs de draaiende schijven worden gepompt. De stoffen gaan onder uiterst gecontroleerde omstandigheden zeer snel een chemische reactie aan. Flowid haalt zo het maximale uit de chemie, daar waar de chemie in traditionele technologie wordt geremd door allerlei beperkingen.

Animatievideo voor nadere uitleg over de SpinPro-technologie

De SpinPro-technologie onderscheidt zich van traditionele technologieën door een kleiner formaat van de reactor, lager energie- en grondstofverbruik, minder of geen bijproduct vorming en door lagere operationele en investeringskosten. Door de kleine afmetingen is de intrinsieke veiligheid van het systeem gewaarborgd. Dit maakt het mogelijk om kleinschalig en zelfs decentraal te produceren. Dit is een waardevolle eigenschap aangezien biobased grondstoffen het beste decentraal, bij de bron verwerkt kunnen worden (om transport van water in de biomassa te voorkomen).

Opschaling

Op Brightlands Chemelot Campus was het voor Flowid mogelijk om de SpinPro-technologie op te schalen van laboratorium naar industriële omgeving. Dit maakte het mogelijk om de productiecapaciteit te verhogen tot 80 m3 per dag, wat voor veel toepassingen ruim voldoende is. De campus biedt een omgeving waar voldaan wordt aan de eisen op het gebied van veiligheid en infrastructuur. Daarnaast zijn op de campus potentiële afnemers gevestigd.

Aansluiting bij andere campusactiviteiten

Vanwege de toepasbaarheid van de reactor voor biobased productieprocessen sluit Flowid aan bij andere activiteiten op Brightlands Chemelot Campus, met name bij Chemelot InSciTe. Dit instituut legt zich onder meer toe op het ontwikkelen, produceren, testen en perfectioneren van bouwstenen voor biobased materialen. Voor dit doel maakt InSciTe gebruik van de Flowid installatie.

Ook bij de andere gebruikers van het nieuwe hallencomplex op de campus is onder meer de productie van bouwstenen voor biobased materialen aan de orde.

Overheidssteun

De fabriek van Flowid is het concrete resultaat van het zogenoemde “Spin-in” project, waarmee een investering van 1,7 miljoen euro gemoeid was. Daarvan betrof ruim 700.000 euro subsidie uit het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). Dit is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland, samen met de steden Breda, Tilburg, ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht voor activiteiten die medegefinancierd worden uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De vanuit OP-Zuid toegekende subsidie voor dit project wordt gefinancierd door EFRO en de Rijksoverheid.

Flowid ontving eerder van Technologiestichting STW een Valorisation Grant van 225.000 euro om de SpinPro-technologie in de markt te zetten.

Technische Universiteit Eindhoven

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een onderzoeksuniversiteit, gespecialiseerd in engineering science & technology. De spinning disc-technologie werd ontwikkeld door de onderzoeksgroep Chemische Reactor Engineering, die daarmee aan de wieg stond van Flowid. Doel van deze onderzoeksgroep is het begrijpen en controleren van de interactie tussen natuurkundige transportfenomenen, katalytische activiteit en reactie- en scheidingsprocessen voor diverse toepassingen.

» Voor meer informatie: www.tue.nl.

Flowid

Flowid is een spin-off van Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt en test radicaal vernieuwende procestechnologische oplossingen voor de procesindustrie en heeft inmiddels acht jaar ervaring in continue proces oplossingen. Toepassingsgebieden waar Flowid zich met name op richt zijn de fijnchemie en farma sector. Flowid telt 12 arbeidsplaatsen.

» Voor meer informatie: www.flowid.nl.

Brightlands Chemelot Campus

Op Brightlands Chemelot Campus wordt onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd en wordt onderwijs gegeven op het gebied van chemie en materialen, en aanverwante life sciences. De focus ligt op hoogwaardige materialen, biomedische materialen en biobased materialen. De campus ontwikkelt zich tot een creatieve broedplaats voor innovatie en voor nieuwe bedrijven met duizenden hoogopgeleide medewerkers. Deze dynamische situatie is mede het resultaat van samenwerking tussen de bedrijven, onderwijsinstellingen en kennisinstituten alsmede de overheid. De campus levert een actieve bijdrage, onder meer door het faciliteren van de bouw van proeffabrieken en het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid.

Chemelot Campus werkt onder de naam Brightlands samen met Maastricht Health Campus, Campus Greenport Venlo en Smart Services Campus te Heerlen, alle gelegen in Limburg. Brightlands is ook betrokken bij het onderzoeksprogramma van Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Provincie Limburg.

» Voor meer informatie: www.brightlands.com.

Chemelot InSciTe

Chemelot InSciTe (Chemelot Institute for Science & Technology) is een onderzoeks- en kennisinstituut voor de ontwikkeling en valorisatie van biobased en biomedische materialen. De initiatiefnemers DSM, Universiteit Maastricht & Maastricht Universitair Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven en de Provincie Limburg nodigen academische en industriële partners uit hun krachten te bundelen. Enerzijds om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame chemische bouwstenen uit biomassa en anderzijds de ontwikkeling van biomedische materialen voor hoogwaardige en betaalbare gezondheidszorg. De positie op Brightlands Chemelot Campus versterkt de fundamentele pijlers van Chemelot InSciTe, de 4 E’s, in een open innovatie-netwerk: Entrepreneurship, Expertise, Experimentation and Education (Ondernemerschap, Deskundigheid, experimenteren en onderwijs).

» Voor meer informatie: www.chemelot-inscite.com.

OP-Zuid

Het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid) is een gezamenlijk subsidieprogramma van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg, samen met de steden Breda, Tilburg, ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Het is een economisch stimuleringsprogramma dat met bijna € 186 miljoen mede wordt gefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en met € 46 miljoen door het Rijk. OP-Zuid heeft als voornaamste doelstellingen de bevordering van het concurrerend vermogen, een duurzame economische groei en een versterking van de werkgelegenheid in Zuid-Nederland.

Cookieinstellingen