Groeiende bouwsector ziet toekomst zonnig in

Foto: SGN

Met een flinke omzetstijging in het eerste kwartaal is de bouw voortvarend begonnen aan 2016. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2015 was de toename 5,5 procent.

Ook voor het komende kwartaal zijn bouwondernemers zeer positief gestemd, meldt CBS.

De bouwomzet groeit al anderhalf jaar en hoewel het vertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal iets lager uitvalt dan in het vorige, verwachten de meeste bouwondernemers ook voor de komende tijd een stijging van de omzet.

Wel gingen in het eerste kwartaal opnieuw zo’n duizend banen verloren. In het vierde kwartaal van 2015 leek een einde te komen aan de dalende tendens, maar die zet nu toch door. Gecorrigeerd voor het seizoen waren er in het eerste kwartaal 502 duizend banen.

Grootste groei bij kleine bouwbedrijven

Kleine bedrijven, met minder dan 10 werkzame personen, boekten de grootste omzetstijging: gemiddeld 7 procent. Bij middelgrote (10 tot 100 werkzame personen) en grote bedrijven (100 of meer werkzame personen) was de omzetgroei achtereenvolgens 6,2 en 4,1 procent.

Burgerlijke en utiliteitsbouw profiteert van opleving woningmarkt

Bekeken naar de drie belangrijkste sectoren haalde de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) de grootste omzetgroei (8,0 procent). Deze bedrijven profiteren van de opleving van de woningmarkt. Sinds het laatste kwartaal van 2014 is de omzet onafgebroken aan het stijgen.

In de sector gespecialiseerde bouwbedrijven was de omzetstijging 6,6 procent. Installatiebedrijven, hierbinnen de grootste deelbranche, boekten in het eerste kwartaal 5,3 procent omzetgroei. Met een toename van 8,7 procent behaalden afwerkingsbedrijven, zoals schilders, het beste omzetresultaat.

Omzet grond-, weg- en waterbouw blijft dalen

In de sector grond-, weg- en waterbouw (GWW) blijft de omzet dalen. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een daling van 2,2 procent. Over heel 2015 ging de omzet al met ruim 1 procent omlaag.

Binnen de sector groeide wel de omzet van de deelbranche (spoor)wegen en tunnelbouwers in het eerste kwartaal met 4,3 procent. Ook de kabel- en buizenleggers zagen hun omzet stijgen (met 5,9 procent).

Vertrouwen bouwondernemers groot

Al anderhalf jaar overheerst in de bouwsector het optimisme. Het vertrouwen van bouwondernemers bereikte in het begin van dit jaar het hoogste niveau sinds de start van de vertrouwensmeting in 2008. In het tweede kwartaal komt de stemmingsindicator voor de bouw weliswaar iets lager uit, maar deze staat nog steeds op een hoog niveau. Zo verwachten bouwondernemers een groei in personeel en zien zij ruimte voor tariefstijgingen.

Bouw groeit harder dan andere bedrijfstakken

De bouw was in het afgelopen kwartaal de bedrijfstak met de grootste groei, met een toegevoegde waarde die 5,8 procent hoger was dan in het eerste kwartaal van 2015. De totale economie groeide in het eerste kwartaal met 1,4 procent. Sinds het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 werd bereikt, is de toegevoegde waarde van de bouw in totaal met 20,4 procent toegenomen. Maar daarmee is het niveau van voor de crisis nog steeds niet in zicht. Het niveau van de totale economie evenaarde begin 2015 al dat van voor de crisis en ligt daar sindsdien boven.

Indicatoren gunstig voor toekomstige bouwproductie

Nieuwe ontwerpopdrachten voor architecten zijn een belangrijke aanwijzing voor toekomstige bouwactiviteiten. Die voortekenen zijn ook positief. De totale waarde aan opdrachten voor utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, ziekenhuizen, scholen) steeg met 3,1 procent. Dat was de eerste stijging sinds het topjaar 2007. In 2015 is ook de waarde van opdrachten voor woningen gestegen (met 21,5 procent). In 2014 was deze stijging nog ruim 40 procent.

Cookieinstellingen