Huishoudelijke hulp gemeente conform uitspraak CRvB

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen kent huishoudelijke hulp op de juiste wijze toe. Dat concludeert de gemeente naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de huishoudelijke hulp.

Volgens de CRvB handelen veel gemeenten strijdig met de uitgangspunten van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) bij het verstrekken van de huishoudelijke hulp. In Sittard-Geleen is dat niet het geval.

De gemeente Sittard-Geleen heeft de uitspraken van de CRvB vergeleken met de manier waarop de gemeente de huishoudelijke ondersteuning geregeld heeft. Wethouder Leon Geilen (Zorg en Welzijn): “Op basis daarvan kan geconcludeerd worden dat de werkwijze van de gemeente past binnen de uitspraken van de CRvB en daarmee ook binnen de uitgangspunten van de Wmo”.

De CRvB vindt dat huishoudelijke hulp of ondersteuning een taak is van de gemeente en onder de Wmo valt. In Sittard-Geleen is dat het geval. Ook in het nieuwe Wmo-beleid, op basis van de nieuwe wet Wmo 2015, is het zorgen voor een schoon en veilig huis opgenomen als taak van de gemeente. Dit wordt uitgevoerd als maatwerkvoorziening.

De CRvB oordeelt verder dat een gemeente de aanspraak op huishoudelijke hulp mag aanpassen aan nieuw beleid. Dit mag ook in de vorm van een standaardmodule.
Sittard-Geleen heeft voor de Wmo 2015 een nieuw beleidsplan opgesteld, waarbij de aanspraak op huishoudelijke hulp inderdaad aangepast is. Volgens het nieuwe beleid wordt de omvang van de huishoudelijke ondersteuning bepaald op basis van concrete doelen en niet meer op basis van het toekennen van een aantal uren of minuten. Op basis van de mogelijkheden van een cliënt en de benodigde inzet wordt een bepaald arrangement voor huishoudelijke hulp toegekend.

Het nieuwe beleid voor het toekennen van huishoudelijke hulp moet volgens de CRvB berusten op een objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Ook dat heeft de gemeente Sittard-Geleen meegenomen in de ‘Beleidsregels maatwerkvoorzieningen huishoudelijke ondersteuning 2016’. Hierin is gedetailleerd beschreven welke resultaten per arrangement behaald moeten worden.

Cookieinstellingen