Froome pakt zondag in Parijs derde Tourzege

archieffoto
archieffoto
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De twintigste Touretappe werd gewonnen door de Spanjaard Jon Izagirre. De Spanjaard maakte in een bloedstollende en kletsnatte afdaling na de laatste klim het verschil met de overgebleven medevluchters.

De etappe van Mégève naar Morzine – een rit van 146,5 kilometer – voerde onder andere over de cols de la Ramaz en de Joux Plane.

De Tour de France liep voor Bauke Mollema niet af zoals gehoopt. Vrijdag duikelde de kopman van Trek-Segafredo uit de top van het klassement na een val, zaterdag dacht hij zelfs even aan opgeven. “Nadat ik gelost was, zat ik dichtbij het moment dat ik het wilde laten lopen. Maar ploeggenoten en ploegleiding spraken me moed in”, zei Mollema zaterdag bij de NOS. De Groninger zakte na de etappe van vandaag nog een plekje in het klassement en staat nu elfde.

Mits hij op zijn fiets blijft zitten gaat de Brit Chris Froome zondag voor de derde keer in zijn carrière als winnaar van de Tour de France over de finish. De laatste etappe – een vlakke rit over 113 kilometer van Chantilly naar de Champs Éysées in Parijs – is normaliter een ‘wandeletappe’, waarin alleen tijdens het laatste gedeelte – in Parijs – voluit wordt gekoerst om vervolgens te eindigen met een massasprint.

Tweede wordt de Fransman Romain Bardet, met een achterstand van 4 minuten en 5 seconden op de gele trui. De Colombiaan Nairo Quintana werd vooraf als een van de voornaamste concurrenten van Froome op de eindzege gezien, maar kon die rol niet echt waar maken. Hij staat derde in het klassement en heeft 4 minuten en 21 seconden achterstand op Froome.

Cookieinstellingen