Hemelstaarders en romantici: vallende sterren op komst

Foto: CC0 via Pixabay

Wie nog iets te wensen heeft – en wie heeft dat niet? – kijkt komende nachten best met enige regelmaat naar de hemel.

Mits die onbewolkt is heeft u dan kans om ‘vallende sterren’ te zien, lichtsporen die worden veroorzaakt doordat deeltjes van meteorenzwermen de dampkring binnendringen en daar door de wrijving verbranden. En wie een vallende ster ziet, die mag een wens doen…

De beste nacht om te kijken is die van vrijdag op zaterdag. Dan zijn er geregeld opklaringen. Hou daarbij de noordoostelijke hemel in het oog. Volgens weeronline.nl wordt in de periode tussen 2 en 4 uur een piek verwacht van 20 meteoren per uur. In de loop van komende week neemt het aantal vallende sterren geleidelijk af.

Vanaf 8 augustus neemt het aantal vallende sterren weer toe, want dan kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle. In het spoor van die komeet bevinden zich veel stof en steentjes die dan de dampkring zullen binnendringen: de Perseïden. Die veroorzaken jaarlijks een ware sterrenregen. Op 12 augustus kunnen we een heuse meteorenregen van de Perseïden verwachten met 72 meteoren per uur.

Spoor van licht

Het lichtspoor van een meteoor wordt niet alleen veroorzaakt door verbranding. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid ook elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij.

Cookieinstellingen