Inspraak Beleidsplannen Sociaal Domein start 1 augustus

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de Visie en opgaven Sociaal Domein en de concept Beleidsplannen 2017-2018 voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugd en Participatiewet inclusief het Schuldhulpverleningbeleidsplan.

De stukken liggen vanaf 1 augustus tot 23 september ter inzage, zodat u desgewenst uw reactie kunt geven. Na verwerking van alle inspraakreacties worden de beleidsplannen via het college voorgelegd aan de raad voor een definitief besluit.

Ingezette weg voortzetten en versterken

Op 1 januari 2015 heeft de gemeente er taken op het gebied van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet bij gekregen. Met het oog op deze veranderingen heeft de raad destijds de beleidsplannen 2015-2016 vastgesteld. De daarin benoemde visie en uitgangspunten zijn nog steeds actueel. De ingezette weg en de aanpak transformatie Hallo 2020 moeten de komende jaren worden voortgezet en waar nodig versterkt.

De sociale routekaart Sittard-Geleen is een instrument dat gebruikt is en kan worden om de samenhang in het Sociale Domein zichtbaar te maken. Die samenhang is essentieel om te bevorderen dat inwoners participatieroutes kunnen bewandelen zonder daarbij obstakels tegen te komen in de vorm van regels die elkaar tegenspreken, rechten en plichten die verschillend worden geïnterpreteerd of een onduidelijke taak- en rolverdeling tussen formele en informele ondersteuners.

De routekaart maakt volgens het College van B&W zichtbaar dat de gemeente de inwoners en hun omgeving centraal stelt en niet het systeem, zodat de dienstverlening aan inwoners die het (tijdelijk) op eigen kracht niet (geheel) redden beter is afgestemd.

Interactief proces

“Vanuit de interactieve sessies met maatschappelijke (zorg)organisaties, adviesraden en wijkplatforms uit onze stad hebben we de routekaart bewandeld en geconstateerd dat de echte vernieuwing zit in het samenspel. Niets staat ons in de weg om de sociale wetten uit te voeren volgens de uitgangspunten. Wat ons te doen staat, is de verschillende krachten zo combineren dat er meer ruimte ontstaat voor eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid. Het komt er de komende jaren vooral op neer te versterken en te verbinden wat er is,” aldus het college.

Wat ligt ter inzage?

De volgende stukken liggen ter inzage:

Wie de stukken liever op papier inziet kan daarvoor terecht bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur en donderdagavond van 18:00 tot 20:00 uur.

Reageren?

Tijdens de inspraakperiode kunt u als inwoner van de gemeente Sittard-Geleen of als belanghebbende uw zienswijze over de Visie en opgaven Sociaal Domein, de Beleidsplannen Sociaal Domein en de Verordening Wmo en Jeugdhulp kenbaar maken. In uw reactie moet u ingaan op het onderdeel waarover u een wijziging voorstelt en de redenen waarom u vindt dat dit aangepast moet worden.

U kunt uw zienswijze enkel schriftelijk sturen aan burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen, postbus 18, 6130 AA Sittard, onder vermelding van ‘inspraak over de Visie en opgaven Sociaal Domein, de Beleidsplannen Sociaal Domein en de Verordening Wmo en Jeugdhulp’.

Cookieinstellingen