Ook vrijdag nog kans op matige smog

Vandaag was in grote delen van Limburg sprake van matige smog. Ook morgen bestaat er nog kans op matige smog.

De smog werd veroorzaakt door hogere ozonconcentraties. Wanneer wordt verwacht dat de Europese informatiedrempel van 180 µg/m³ wordt overschreden geeft het RIVM een smogwaarschuwing.

Voor zaterdag wordt geen of geringe smog verwacht.

Smog kan gezondheidsklachten veroorzaken aan de luchtwegen. Bij smog door ozon kan ook nog irritatie aan de ogen, neus en keel ontstaan. Vooral mensen met chronische aandoeningen aan longen, hart en vaten zullen een verergering van de klachten ondervinden. Daarnaast is er een verhoogd risico op effecten bij ouderen, kinderen en mensen die een zware inspanning leveren. De klachten nemen toe en ook het aantal mensen dat last ondervindt zal groter zijn als de luchtverontreiniging hoger is en langer aanhoudt.

Klachten kunnen worden voorkomen door de blootstelling aan smog te verminderen. Dit kan door zware inspanning (bijvoorbeeld sporten) te vermijden. Bij smog door ozon kan de blootstelling ook worden verminderd door ’s middags en in de vroege avond binnen te blijven. Bij aanhoudende of niet direct verklaarbare klachten wordt geadviseerd om een huisarts of de regionale GGD te raadplegen. Ook voor andere vragen over smog in samenhang met de gezondheid kunt u hier terecht.

» meer informatie± RIVM 

Cookieinstellingen