Verzekeraars gaan fraudeurs aanpakken

Foto: CC0 via Pixabay

Volgens het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude betalen Nederlandse gezinnen dankzij verzekeringsfraudeurs zo’n 100 euro per jaar méér premie dan het geval zou zijn wanneer niemand zou frauderen.

Afgezet tegen het aantal inwoners wordt er het meest gefraudeerd in Flevoland, Zuid-Holland en … Limburg. Friesland is de braafste provincie.

In 2014 pikten de verzekeraars er al dagelijks 21 fraudeurs uit die samen – per dag – gemiddeld voor 270.000 euro de verzekering probeerden te tillen. In 2015 startten de verzekeraars 31.034 keer een onderzoek en stelden zij in 8.336 zaken ook daadwerkelijk fraude vast. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

Wie door zijn of haar verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro. De maatregel is bedoeld om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen. Met het bedrag hoopt het Verbond van Verzekeraars onderzoekskosten te dekken.

Om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen, gaan verzekeraars vanaf nu direct de schade bij de daders verhalen door middel van een vaste schadevergoeding van 532 euro. De aanpak kan op steun rekenen van politie en justitie.

“Het is lik-op-stukbeleid. Wie fraudeert, krijgt nu direct de rekening gepresenteerd”, aldus directeur Richard Weurding donderdag. Naast een boete opleggen zal de verzekeraar het ten onrechte uitgekeerde geld terugvorderen en bovendien wordt aangifte gedaan.

In 2015 werden 8336 gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor.

Cookieinstellingen