Wethouder Verblakt opent informatiepunt Wilsverklaringen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wethouder Astrid Verblakt opent op 3 september aanstaande het éénmalig informatiepunt Wilsverklaringen in Hotel Restaurant De Limbourg in Sittard.

Daarmee opent zij officieel de landelijke Dag van de Wilsverklaring, de dag waarop het belang van de schriftelijke wilsverklaring centraal staat. In een wilsverklaring worden wensen rondom het levenseinde vastgelegd, zodat arts en naasten op de hoogte zijn. De dag wordt georganiseerd door de NVVE.

Na de opening kunnen bezoekers doorlopend terecht bij consulenten van de NVVE voor persoonlijke informatie en advies. De consulenten hebben veel ervaring in het beantwoorden van vragen over het vrijwillige levenseinde. Om 13:00, 14:00 en 15:00 uur geven zij daarnaast een korte lezing over het belang van wilsverklaringen.

Het liefst willen mensen rustig in hun slaap overlijden. Maar de werkelijkheid is vaak anders. Men kan ziek worden of het kan gebeuren dat iemand niet meer duidelijk kan maken wat hij had gewild. Daarom is het goed dat mensen hun wensen alvast op papier zetten. Bijvoorbeeld over situaties waarin zij niet meer behandeld willen worden, of wanneer zij om euthanasie zouden willen vragen. De NVVE heeft gemerkt dat mensen het prettig vinden ondersteuning te krijgen bij het opstellen van de verklaringen.

Gesprek met arts is belangrijk

Veel mensen die wilsverklaringen hebben opgesteld, bespreken deze niet met hun arts. Het is wel belangrijk dit te doen. De arts moet weten wat iemands wensen zijn om ze te kunnen uitvoeren. De NVVE raadt aan na het opstellen van de wilsverklaring de arts en naasten in te lichten. Ook hierbij kunnen de NVVE-consulenten adviseren.

Eénmalig informatiepunt Wilsverklaringen

Zaterdag 3 september 12:30 – 16:00 uur
Hotel Restaurant De Limbourg
Korte lezing om 13:00, 14:00 en 15:00 uur
Meer informatie: www.nvve.nl/dagvan

Cookieinstellingen