Frontier, grensverleggende dansvoorstelling bij kasteelruïne Born

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op woensdag 14 en donderdag 15 september vindt er bij de kasteelruïne van Born een unieke dansvoorstelling (21:00 uur) plaats door Joost Vrouenraets, Kenzo Kusuda en Marika Meoli, in een coproductie met De Domijnen.

In het stuk waarin licht, geluid, muziek en kostuums een belangrijke rol spelen wordt de schoonheid en de kunst van het maken van fouten onderzocht. Choreograaf Vrouenraets is op zoek naar het menselijk falen en de bevrijding die ontstaat wanneer een droom na hard werken uitkomt. Hij liet zich daarbij o.a. Inspireren door Brave New World van Huxley en de wil om te vliegen van de gebroeders Wright.

Samenwerking

Het is voor het eerst dat De Domijnen een coproductie maakt. Tot nu toe werd er wel al veel samengewerkt met andere partijen, zowel professionals als amateurs, uit de kunst & cultuurwereld. “Het is een spannend proces”, aldus directeur-bestuurder van De Domijnen: Tom de Rooij. “Maar het past perfect binnen onze missie en visie. Cultuur laten doordringen in de haarvaten van de samenleving. Inspireren, prikkelen en uitdagen om te beleven te leren en te verwonderen. En dat kan zeker gezegd worden van deze sfeervolle voorstelling met een mooie diepere boodschap.” Het is ook daarom dat gekozen is voor de samenwerking met een danser als Joost Vrouenraets die al heel wat uitdagingen op zijn naam heeft staan.

Bijzondere locatie

Vrouenraets laat zich ook inspireren door de locatie. De ruïne met zijn slotgracht en de cour ervoor lenen zich voor een intieme setting. Niet alleen de complexe en fysiek uitdagende dans maakt deze voorstelling tot een bijzondere ervaring. Ook de speciale compositie van Loran Delforge en de voor deze voorstelling gemaakte bijzondere kostuums van Frederick Denis dragen bij aan de kracht van het stuk. Er wordt gedanst op een podium dat als een spiegel fungeert en waarin ook de hemel een rol speelt. Een uitgekiend lichtplan van lichtdesigner Roland de Jong zal de dansers bij elke beweging volgen. De dramaturgie is van Michele Monetta uit Italië.

Moed en falen

Deze voorstelling maakt deel uit van een reeks waarin Joost Vrouenraets in steeds weer andere samenstellingen op zoek gaat naar het menselijk falen als startpunt voor succes. “Moed is iets niet durven, maar het uit overtuiging tóch doen. Moed is de drijvende kracht die ons in staat stelt grenzen te verleggen, barrières te doorbreken en door te gaan. Mislukking, teloorgang, fouten, of kortweg ‘onsuccesvol zijn’, leiden ons uiteindelijk richting schoonheid, victorie of succes. Als kunstenaars zouden we imperfectie in onze armen moeten sluiten, de scheurtjes in het aardewerk omarmen, onvolkomenheden tentoonstellen en ten tonele brengen; we zouden ons moeten verenigen en vechten voor de schoonheid van de mislukking, omdat we hierin menselijkheid vinden en op die manier ook onszelf. Fouten en vergissingen die bijdragen aan mislukking zijn in feite voorlopers van succes”, aldus Joost Vrouenraets.

Kaarten voor deze voorstelling zijn nog te verkrijgen via de website www.dedomijnen.nl/extra.

Cookieinstellingen