Nationale Voorleeslunch in zorgcentra op Nationale Ouderendag

Foto: CC0 via publicdomainpictures.net

De Domijnen, de Leescoalitie en verschillende zorgcentra laten ouderen genieten van de kracht van verhalen.

Op vrijdag 7 oktober wordt tijdens de Nationale Voorleeslunch in heel Nederland voorgelezen aan ouderen, ook in de zorgcentra in deze regio. Vorig jaar genoten de ouderen met zichtbaar plezier van verhalen van Marjan Berk.

De afdeling Collectie en Informatie van de Domijnen organiseert dit feestelijke evenement ook dit jaar in het kader van ‘2016 Jaar van het Boek’. Samen met zorgcentra en de Leescoalitie, de landelijke organisatie achter de Nationale Voorleeslunch, laat De Domijnen hiermee zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Met deelname aan de Voorleeslunch benadrukt De Domijnen haar sociale rol in de samenleving.

Vrijdag 7 oktober is de Nationale Ouderendag. Tevens is 2016 Jaar van het Boek. Boeken en verhalen staan het hele jaar extra in de schijnwerpers.

Tijdens De Nationale Voorleeslunch, die laat zien dat het voorlezen van verhalen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren, vallen deze campagnes mooi samen. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en sfeer en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Doordat ze voorgelezen worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

In een groot aantal zorgcentra lezen vrijwilligers een, speciaal voor deze dag geschreven, verhaal van Jan Siebelink voor.

Cookieinstellingen