Archeologiedagen in Sittard-Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuw.nl

Op zaterdag 15 en zondag 16 oktober vinden de Nationale Archeologiedagen plaats. Museum De Domijnen, de Archeologische Werkgroep Sittard en de gemeente Sittard-Geleen hebben daarvoor een boeiend en veelzijdig programma samengesteld.

Sinds de oertijd hebben mensen in Sittard-Geleen en omgeving gewoond en hun sporen nagelaten. Die sporen zijn het archeologische erfgoed van onze stad en streek. Op 15 en 16 oktober kunt u er kennis mee maken in Museum de Domijnen aan de Kapittelstraat 6 in Sittard.

Zaterdag 15 oktober

  • 11:00 tot ca 13:00 uur: Een korte filmvertoning van ‘Spitten in het Verleden’ met aansluitend een lezing over archeologie in de stad, waarna de student archeologie Wim Quiks zijn verhaal verteld hoe het is om archeologie te studeren en hoe tijdens zijn studie verhalen tot leven kwamen!
  • 14:00-16:00 uur: Schervenworkshop met de Archeologische Werkgroep Sittard-Geleen. Hoe is het om even archeoloog te zijn en met echte archeologische scherven te puzzelen tot je misschien een heel fragment of zelf een (bijna) compleet object weer tot leven brengt? De workshop staat onder leiding van de Archeologische Werkgroep Sittard en stadsarcheoloog Marion Aarts.
  • 14:30-16:00 uur: Determinatiemiddag door Stadsarcheoloog Marion Aarts. Breng je eigen archeologische voorwerpen naar het museum en laat deze beoordelen door de stadsarcheoloog. Wie weet krijg je een boeiend verhaal te horen en is je object misschien uit een hele andere tijd dan dat je dacht. of misschien kom je achter de functie van het voorwerp. Wij zijn heel benieuwd naar jouw archeologische schatten.

Zondag 16 oktober

  • 11:00 uur: Fietstocht langs archeologisch interessante plaatsen in Sittard-Geleen (Onder voorbehoud van inschrijving en weersomstandigheden. Informatie via [email protected])
  • 12:00 uur: Raku workshop o.l.v. John Willems. Raku stoken is een specifiek eeuwen oud keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt eerst bisque gebakken, dan geglazuurd en daarna ondergaat dit het raku stoken proces in een oven met een temperatuur van 1000 graden Celsius.
  • 14:00 uur: Kunst maken van scherven o.l.v. Sjra Borsboom. Soms kunnen archeologisch scherven na onderzoek niet meer gebruikt worden voor verder onderzoek. Maar in deze workshop worden de scherven nieuw leven ingeblazen. Je mag namelijk o.l. Sjra Borsboom scherven gebruiken om er nieuwe kunstwerken van te maken die je aan het einde van de dag mee naar huis mag nemen. Wat is er mooier dan niet meer te gebruiken archeologisch materiaal te recyclen!

Het hele programma wordt begeleid door conservator stedelijke historie en archeologie Kitty Jansen-Rompen van De Domijnen/Museum. Zij zal ook aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen.

Doorlopend op alle dagen

De Domijnen heeft een audiovisuele gids beschikbaar gemaakt in de izi.Travel app: Landjutters. Download de app via de App Store van Apple, voor Google of voor Microsoft op je smartphone of tablet en zoek op Sittard/Landjutten. Je kan door middel van een 1:45 uur durende wandeltocht door Sittard meer te weten komen over archeologie en geschiedenis en dat allemaal via een wandelkaart, leuke inleidingen en boeiende verhalen. De app kan je ook vanuit je luie stoel bekijken, maar leuker is het om het in het echt te zien en ter plekke de verhalen te horen (tip: als je gaat wandelen: neem een headset mee, dan hoor je de leuke verhalen nog beter.)

Cookieinstellingen