Maoming en Sittard-Geleen onderzoeken mogelijke samenwerking

De Chinese stad Maoming en Sittard-Geleen gaan de komende tijd na op welke wijze de twee steden kunnen samenwerken. De intentieverklaring hierover werd zaterdag 15 oktober getekend, tijdens het bezoek dat een delegatie uit Maoming bracht aan Sittard-Geleen.

De Chinese delegatie stond onder leiding van de burgemeester van de Zuid-Chinese miljoenenstad, Hongjun Li en bestond in totaal uit 22 personen. Onder hen waren 16 directeuren of managers van bedrijven uit Maoming, die in Europa of met Europese bedrijven zaken willen doen. Daarnaast was ook Chen Yagui, de Chinese investeerder in het Frans Klooster in Sittard, aanwezig. Dankzij hem is het contact tussen de Sittard-Geleen en zijn geboortestad tot stand gekomen.

Het bezoek van de Maomingers begon zaterdag 15 oktober op Chemelot waar ze op hoofdlijnen werden geïnformeerd over de manier waarop de verschillende processen daar zijn geregeld. Burgemeester Li toonde zich bijzonder geïnteresseerd in de wijze waarop Sitech Services op Chemelot zorg draagt voor bijvoorbeeld vergunningen en faciliteiten zoals energie en waterzuivering. In Maoming ligt een qua grootte vergelijkbaar chemisch complex als Chemelot.
Het bezoek aan Chemelot werd afgesloten met een rondrit en een bezoek aan de bedrijfsbrandweer.

’s Middags ondertekenden burgemeester Sjaar Cox en zijn Chinese collega een intentieovereenkomst. Daarin staat onder meer dat de komende tijd op economisch gebied, handel, wetenschap en techniek, cultuur, onderwijs, duurzaamheid en toerisme onderzocht zal worden op welke wijze de twee steden met elkaar kunnen samenwerken.

pieter-meekels-en-chen-yagui
Wethouder Pieter Meekels en investeerder Chen Yagui tekenen voorlopige koopovereenkomst Frans Klooster.

De afsluiting van het officieel gedeelte, dat plaatsvond in Ligne, bestond uit het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst voor het Frans Klooster door toekomstig eigenaar Chen Yagui en wethouder Pieter Meekels (vastgoed). Dit is een vervolg op het vaststellen van het bestemmingsplan Frans Klooster door de gemeenteraad, tijdens de vergadering van 22 september jl.

Burgemeester Sjraar Cox (l) en burgemeester Li van Maoming tekenen de intentieovereenkomst. Foto: Ermindo Armino

foto-2-bezoek-chinese-delegatie-ermindo-armino
Groepsfoto gemaakt ter gelegenheid van het bezoek van de delegatie van Maoming aan Sittard-Geleen. Foto: Ermindo Armino

 

Cookieinstellingen