AD koffietest: Limburg bezet uitersten in spectrum koffiekwaliteit

AD hoofdredaceur Hans Nijenhuis maakt uitslag koffietest bekend
AD hoofdredaceur Hans Nijenhuis maakt uitslag koffietest bekend
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Als je de complete uitslag van de AD koffietest bekijkt zie dat Limburg niet in alle kwaliteitscategorieën is vertegenwoordigd. Het is of goed tot zeer goed, of slecht tot zeer slecht.

De proevers van de AD koffietest – elk jaar goed voor zeer uiteenlopende emoties bij koffieschenkend Nederland – legden dit jaar meer dan 11500 kilomter af om bij 138 verschillende zaken de koffie aan een smaaktest te onderwerpen. Die 138 zaken werden geselecteerd uit ruim 1500 aanbevelingen die het AD ontving na een oproep aan lezers om hun favoriete adres voor een kop koffie door te geven.

Niets zo persoonlijk als smaak, dus over smaak valt niet te twisten, zou je zeggen. Maar toch: proeven door mensen met kennis van koffie, van koffie branden, van melanges, de ideale temperatuur en de kwaliteit van melkschuim leidt wel tot een meer afgewogen oordeel dan dat van de doorsnee koffiedrinker.

In Limburg werden vier adressen bezocht.

AD koffietest winnaar: Coffee Mundo – The Library

Gisteren werd al bekend dat de winnaar van de AD koffietest te vinden is op plein Ligne in Sittard: Coffee Mundo – The Library, waar Koen en Georgette van Beek samen met hun team hart en ziel in de perfecte kop koffie weten te leggen. En dat proef je. Het commentaar van het proefteam was dan ook lovend: koffie volledig in balans met een rijke schakering aan smaken – voortreffelijk (10), cappuccino – natuurlijk met latte art – heeft mooi romig melkschuim en de koffiesmaak komt er goed in door (10) en de cappuccino is een mooie smaakbom die in je mond explodeert (10). Coffee Mundo maalt koffie van een eigen melange.

Goed: Coffeelovers, Roermond

Van de 138 bezochte zaken scoorden er 34 het cijfer 8 of hoger. Zij kregen de kwalificatie ‘goed’. Onder hen bevindt zich op plek 28 Coffeelovers in Roermond: “Coffeelovers en Blanche Dael vormen al vele jaren een uitstekend koppeltje, dat de bezoeker eigenlijk nooit teleurstelt. Ook nu weer terecht in de bovenste regionen”.

Slecht: De Bijenkorf – café, Maastricht

Voor slechte koffie moet je volgens het proefpanel in Maastricht zijn: De Bijenkorf (café eerste etage) schenkt te koude en niet lekkere koffie. De espresso krijgt het predicaat afbijtmiddel en de smaak van een gewone kop koffie lijkt nergens op. Het panel vindt het onbegrijpelijk dat een zaak die zich wil afficheren met kwaliteit en en luxe uitstraling dit soort minderwaardige koffie schenkt. Daarmee scoort De Bijenkorf het eindcijfer 3,6 en plek 110 op de ranglijst.

Zeer slecht: Lezzet, Maastricht

Maar het kan nog veel slechter. Lezzet Grill op de Markt in Maastricht serveert er in de ogen van de AD koffietest namelijk ‘wegjaagkoffie’. De espresso is niet geschikt voor consumptie, de cappuccino oogt als een kraterlandschap met bruine cacaovlekken en is een vieze, vette drab zonder smaak en ondrinkbaar. Helemaal vernietigend is het oordeel over de gewone kop koffie: daar is vermoedelijk riooldrab gebruikt als koffiemaalsel, “want anders krijg je deze smaak niet voor elkaar”. Met deze prestatie belandt Lezzet op de voorlaatste plaats van de koffietest. Eindcijfer 2,9. Alleen Boerderij Meijendel in Wassenaar deed het nog net ietsje slechter en eindigde als nummer 138.

Cookieinstellingen