Grondverkoop Limburg met 68 hectare in 2015 stabiel

Foto: CC0

In Limburg werden vorig jaar 33 bedrijfskavels verkocht met een totale oppervlakte van 68 hectare. Die verkoop leidde tot een investering van € 100 miljoen en 1400 nieuwe arbeidsplaatsen.

Daarmee is de Limburgse grondverkoop in 2015 stabiel geworden na een geringere verkoop in 2012 (52 ha), 2013 (74 ha) en een piek in 2014 (107 ha). Ook in de kantorenmarkt lijkt een stabilisatie in zicht met een lichte daling van de leegstand.

Een en ander blijkt uit de monitor Werklocaties Limburg evenals de Kantorenmonitor over 2015, die vandaag door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Aan de hand van deze monitor kan het college van Gedeputeerde Staten sturing geven aan de markt van grond en kantoren. Zo is enkele jaren geleden al geconstateerd dat Limburg met circa duizend hectare voldoende grond in voorraad heeft en dat geen nieuwe locaties moeten worden aangewezen. “Dat werpt nu vruchten af”, zegt gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur. “Er is meer regionale afstemming. We kunnen daardoor de voorraad grond beter managen en de kwaliteit van de terreinen verbeteren. Ik verwacht dan ook een positieve ontwikkeling voor dit jaar en 2017”.

Ook stuurt het provinciebestuur op de kantorenmarkt. Het beleid is; geen nieuwe kantoren erbij en een focus op centrum- en stationsgebieden in de steden. Hoewel de situatie in 2015 licht verbeterde is de kantorenmarkt in Limburg nog lang niet gezond. In Limburg bedroeg de leegstand in 2015 dertien procent, één procent minder dan het jaar daarvoor. Landelijk staan zeventien procent van de kantoren leeg. Limburg telt 4000 kantoren met 100.000 schrijftafels. Het gaat in totaal om drie miljoen kantoormeters, vooral in Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Venlo en Roermond.

Om ondernemers en bedrijven inzicht te verschaffen in beschikbare bedrijventerreinen heeft de provincie de website www.rebislimburg.nl vernieuwd. Op deze website is in één in oogopslag te zien in welke plaats er beschikbare bedrijfskavels zijn en van welke oppervlakte.

Bron: Provincie Limburg

Cookieinstellingen