Starterslening voor starters op de woningmarkt

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Bent u starter op de woningmarkt en wilt u een woning kopen in de gemeente Sittard-Geleen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een zogenaamde ‘starterslening’.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van uw woning en het maximale leenbedrag dat u bij een andere geldverstrekker kunt lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De Starterslening is dus een aanvulling op uw eerste hypotheek.

Veranderingen per 2017

Per 1 januari 2017 verandert een aantal zaken op hypotheekgebied. Dit heeft ook gevolgen voor de starterslening. In basis blijft deze hetzelfde, maar onder de motorkap verandert een aantal kenmerken.

Wijzigingen onder de motorkap

De Starterslening blijft de lening zoals iedereen die kent; de eerste drie jaar maandlastenvrij (u betaalt in die periode geen rente en aflossing over de Starterslening), fiscaal aftrekbaar en geborgd door NHG.

Om dit mogelijk te maken, wordt per 2017 de Combinatielening aan het ‘pakket’ toegevoegd. Uit de Combinatielening wordt de verplichte aflossing van de Starterslening ‘betaald’. Op die manier behoud de Starterslening haar unieke karakter en voldoet deze aan de verplichte aflossingseis. Dat NHG ook de gewijzigde Starterslening borgt, is een belangrijke zekerheid voor starters.

Oude regeling: passeren vóór 31 december 2016

Wilt u nog profiteren van de Starterslening zoals die nu is? Zorg dan dat uw aanvraag vóór 1 oktober bij SVn (Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) is aangevraagd en dat de hypotheekaanvraag vóór 31 december 2016 bij de notaris passeert. Een Starterslening die ná 31 december 2016 passeert valt onder de gewijzigde voorwaarden. Om de overgang naar het gewijzigde product soepel te laten verlopen, ontvangen aanvragen die na 30 september binnen komen uitsluitend een offerte met de gewijzigde voorwaarden.

Samengevat

  • Aanvraag binnen vóór 01-10-2016, passeren vóór 31-12-2016: oude Starterslening
  • Aanvraag binnen vóór 01-10-2016, passeren ná 31-12-2016: gewijzigde Starterslening
  • Aanvraag binnen ná 01-10-2016: gewijzigde Starterslening

Voorwaarden

De starterslening is alleen bedoeld voor bestaande koopwoningen in de gemeente Sittard-Geleen. De aankoopkosten van de woning bedragen maximaal € 173.000 k.k., vermeerderd met het op moment van aanvraag actuele percentage bijkomende kosten volgens de dan geldende NHG normen. Meerwerk en/of verbeterkosten zijn toegestaan voor de berekening van de hoogte van de starterslening.

Het belastbaar gezamenlijk huishoudinkomen mag niet meer bedragen dan € 40.000.

Bijzonderheden

De hoogte van de starterslening bedraagt maximaal 20% van de verwervingskosten met een maximum van € 30.000. In de verordening ‘Starterslening gemeente Sittard-Geleen 2015 – 2017’ staan alle voorwaarden benoemd waaraan voldaan moet worden.

Aanvraag

De middelen voor de startersleningen zijn door de gemeente overgemaakt naar een zogenaamd revolverend fonds. Dit fonds is in beheer bij de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze stichting adviseert de gemeente over het wel of niet verstrekken van de starterslening. De aanvraagset voor de Starterslening kan worden afgehaald bij de receptie in de Stadswinkel te Geleen.

Zie ook Verordening ‘Starterslening gemeente Sittard-Geleen 2015-2017 

Meer weten?
Uitgebreide informatie over de Starterslening vindt u op de website van SVn.

Cookieinstellingen