Hoogwaterbrug tussen Illikhoven en Visserweert open

In het omvangrijke Grensmaasproject wordt nu al enkele jaren gewerkt aan een veiliger Maas, een Maas die minder overlast bezorgt tijdens periodes van hoog water.

Vandaag is de Maas op plekken – zoals bij Illikhoven – niet meer dan een forse beek, maar kan in korte tijd meters stijgen en aanzwellen tot een hard stromende rivier. In 1993 en 1996 trad de Maas langere tijd ruim buiten haar oevers en zorgde zo voor veel hinder en schade. Middels het Grensmaasproject worden nu maatregelen genomen om de rivier meer ruimte te geven.

hoogwaterbrug-illikhoven-7

De rivierbedding wordt daarvoor waar mogelijk verbreed en er zijn plekken voorzien waar de rivier buiten haar oevers mag. Een daarvan is het gebied tussen Illikhoven en Roosteren. Om te voorkomen dat het gehucht Visserweert van de buitenwereld afgesloten raakt is tussen Illikhoven en Visserweert een brug aangelegd, die nu over land loopt maar die bij een hoge rivierstand Visserweert bereikbaar houdt.

Donderdag werden de laatste werkzaamheden aan de brug afgerond. Vanaf de brug heb je een mooi zicht op aangepaste rivierbedding. Op de achtergrond rijden grote trucks aarde: de toplaag die momenteel van het Trierveld wordt verwijderd om de grindlaag bloot te kunnen leggen.

hoogwaterbrug-illikhoven-6

Dat grind wordt binnenkort afgegraven en verwerkt in de speciaal daarvoor aangelegde werkhaven bij Schipperskerk. De aanleg van de haven is gereed, momenteel wordt hij gevuld met water. Zodra dat het peil van het Julianakanaal heeft bereikt wordt de dijk voor de ingang afgegraven en kan de verwerkingsinstallatie worden aangevoerd.

grensmaas-werkhaven-schipperskerk-trierveld

Cookieinstellingen