Velen gingen in Sittard zaterdag Op zoek naar Toon

Wie nu nog niet weet dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat Toon Hermans in Sittard werd geboren heeft de laatste maanden toch echt onder een steen geleefd!

Afgelopen zaterdag was het druk in de winkelstraten van Sittard. Dat kwam goed uit voor de Meiden van Sittard, want zij organiseerden die dag de kolderieke puzzeltocht ‘Op zoek naar Toon’. Deelname was gratis en wie meedeed maakte kans op een leuke prijs. Er is ook een speciale kinderprijs: de winnaar daarvan mag met zijn of haar klas gratis naar de tentoonstelling Toon Thuis.

Met hun actie zorgden de Meiden er voor dat ze zich zaterdag allemaal op een leuke manier in de kijker speelden. “Die vrouluuj sjnappe wat óngernumme is”, liet een oudere Sittardenaar zich ontvallen.

Voor de winkels of in de etalages van de Meiden – een twintigtal Sittardse dames met een eigen speciaalzaak in het centrum van de stad – werden liedjes, gedichten en sketches van Toon Hermans uitgebeeld, die door de deelnemers aan de tocht geraden moesten worden. Velen deden er aan mee.

“Het leuke is dat de tocht ook mensen van ver buiten Sittard heeft aangetrokken. Zo sprak ik mensen uit Arnhem en uit België die speciaal hiervoor naar Sittard zijn gereisd,” zo blikt Sandra Nohlmans, voorzitter van de meiden, tevreden terug op de kolderieke tocht.

De moeilijkheidsgraad van de puzzeltocht was behoorlijk, al waren er natuurlijk ook enkele inkoppers, zoals Frits Verkade met Wat ruist er door het struikgewas…

“Verder viel op dat zowel jong als oud de uitdaging aangingen. En ondanks dat de ouderen meer bekend zijn met het werk van Toon Hermans scoorden de jongeren heus niet minder goed. Maar zij werden daarbij natuurlijk geholpen via internet: even zoeken met Google en het antwoord werd wel gevonden…”.

Bij elke Meid ontvingen de deelnemers verder een letter. Met alle letters samen moest tenslotte nog een zin worden gemaakt en ingevuld op het antwoordformulier. De oplossingen kunnen overigens nog tot en met dinsdag worden ingeleverd bij Toon Thuis en de Toon Winkel. Daarna volgt de prijstrekking en wordt de winnaar bekendgemaakt.

De reacties van het publiek op de puzzeltocht, die werd georganiseerd in samenwerking met Toon Thuis, Katarina Boels, Pitboel Theater, Limburgs Toneel Sittard en vele anderen, waren bijzonder enthousiast. “Ook leuk om te lezen was een reactie van een vrouw uit Sittard, die van de tocht had genoten en bovendien een aantal ‘nieuwe’ winkels had ontdekt.”

» Facebookpagina Meiden van Sittard

Klik op de foto boven dit bericht om meer foto’s te bekijken (foto’s gemaakt door Cloe Notten).

Cookieinstellingen