Jongerensoos ’t Waeske hoeft geen drie maanden dicht

't Waeske in Guttecoven
't Waeske in Guttecoven
Foto: beeldcitaat Google

Burgemeester Sjraar Cox ziet af van zijn voornemen om jongerensoos ’t Waeske in Guttecoven drie maanden te sluiten vanwege de overtreding van de drank- en horecawet.

Reden hiervoor is dat gesprekken tussen bestuursleden van JV ’t Waeske en vertegenwoordigers van de gemeente hebben geleid tot concrete afspraken over alcoholbeleid en verscherpt toezicht. Deze zijn weergegeven in toevoegingen en aanscherpingen van het reglement van JV ’t Waeske. De preventieve maatregelen gaan onmiddellijk in en worden door de gemeentelijke toezichthouders gecontroleerd op strikte naleving.

Burgemeester Sjraar Cox: “Nadat het voornemen tot tijdelijke sluiting kenbaar is gemaakt, heeft het bestuur van ’t Waeske een zienswijze ingediend. Daarin wordt de alcoholverstrekking aan minderjarigen ontkend. Ondanks deze ontkenning, staat de juistheid van de conclusies uit de politierapportage over de overtreding voor mij echter op geen enkele wijze ter discussie. Tijdens de gesprekken die, na ontvangst van de zienswijze, hebben plaatsgevonden is de beheerstructuur/exploitatievergunning onderwerp van gesprek geweest. Uiteraard is daarnaast het alcoholbeleid van ’t Waeske, in het bijzonder gericht op minderjarigen, uitvoerig besproken. Het bestuur is hier vervolgens op voortvarende wijze mee aan de slag gegaan. De geconstateerde positieve ontwikkeling ten aanzien van het alcoholbeleid zetten mij er toe aan om af te zien van de tijdelijke sluiting van de soos. Om te voorkomen dat de overtredingen zich opnieuw voordoen, acht ik een reeks van stringente aanvullende preventieve maatregelen rondom alcoholgebruik doeltreffend. Conform de reguliere gemeentelijke handelswijze in dit kader, ontvangt het bestuur van de soos een waarschuwing. Vanzelfsprekend ligt ’t Waeske vanaf heden onder een vergrootglas.”

De burgemeester had in november 2016 het voornemen de deuren van ’t Waeske tijdelijk te sluiten. Aanleiding vormde een, door de politie opgestelde, bestuurlijke rapportage over de tragische dood van een jonge inwoner van onze stad in de nacht van vrijdag 28 oktober op zaterdag 29 oktober. Van deze jonge inwoner stond vast dat hij die avond het Halloweenfeest in ’t Waeske bezocht. Uit deze rapportage komt naar voren dat er tijdens dit feest alcohol is verstrekt aan minderjarigen in de soos en dat dit bovendien gebeurde bij jongeren die al duidelijk onder invloed van alcohol verkeerden. “Deze overtreding van de drank- en horecawet, begaan in een lokaliteit voor jongeren vanaf 14 jaar, in combinatie met het overlijden van de jongen, hebben mij half november tot het voornemen doen besluiten. De gedachte was dat een tijdelijke sluiting gelegenheid zou bieden aan het bestuur om orde op zaken te stellen”, aldus de burgemeester.

Cookieinstellingen