Vragen GroenLinks over afdwingen mantelzorg

Foto: CC0

De Centrale Raad van Beroep deed onlangs de uitspraak dat gemeenten de ondersteuning door mantelzorgers niet mogen afdwingen en zorg en ondersteuning niet mogen weigeren of intrekken.

Gemeenten moeten vooraf onderzoeken of personen bereid zijn om onbetaald ondersteuning te bieden. Naar aanleiding daarvan wil de fractie van GroenLinks van het college van B&W weten of het van die uitspraak op de hoogte is en of de gemeente bij de beoordeling en toekenning van aanvragen voor een WMO-voorziening op enigerlei wijze is uitgegaan van mantelzorg, zonder na te gaan of de potentiële mantelzorger bereid is deze te leveren.

Verder wil de fractie weten in hoeveel gevallen en in welke mate de toegekende WMO-voorzieningen hierdoor zijn getroffen en welke financiële implicaties daarmee zijn gemoeid. Wat GroenLinks betreft moeten de ‘gebrekkig tot stand gekomen WMO-voorzieningen’ aan een herbeoordeling worden onderworpen. Tenslotte wil GroenLinks weten welke gevolgen het college van B&W denkt te moeten verbinden aan de bedoelde uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Cookieinstellingen