CDA-fractie wil aandacht voor woningbouw in kleine kernen

Aldenhof in Born
Aldenhof in Born
Foto: SGN

Veel inwoners van de kleine kernen vrezen dat zij door een tekort aan levensloopbestendige (senioren)woningen op termijn door de omstandigheden gedwongen worden te verhuizen naar de stadskernen of de periferie, zoals bijvoorbeeld Aldenhof.

Dat melden de CDA-raadsleden Jos Schlössels en Thei Salden.

Tevens is er volgens hen in de kleine kernen een tekort aan sociale huurwoningen, waardoor jonge mensen en gezinnen, die na een aantal jaren elders te hebben gewoond terug willen keren naar hun eigen dorp of kern dit niet kunnen.

Het CDA noemt de conclusie van onder meer de woningcorporaties dat er teveel woningen zijn en er daarom nog maar sporadisch gebouwd zal worden ongenuanceerd en vreest dat daardoor de krimp ten gevolge van ontgroening en vergrijzing in de kleine kernen alleen maar versneld wordt. En dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de cohesie in de kleine kernen en voor het verenigingsleven.

Op grond daarvan wil de CDA-fractie van het college van B&W horen of men op de hoogte is van de groeiende behoefte van de inwoners van de kleine kernen om in de eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen en of daarover al gesprekken zijn gevoerd met bijvoorbeeld de woningcorporaties. Volgens de fractie is de gemeente mede verantwoordelijk voor de (toekomstige) vitaliteit van de kleine kernen binnen de gemeente. Ze vraagt het college daarom om met inwoners en wijkplatforms over dit onderwerp in gesprek te gaan.

Cookieinstellingen