Film Marijn Poels beste documentaire in Berlijn en Los Angeles

Foto: Marijn Poels

De documentaire The Uncertainty Has Settled van Nederlands regisseur Marijn Poels heeft afgelopen weekend in Berlijn de film award gewonnen voor beste documentaire.

De controversiële film vierde afgelopen weekeind zijn wereldpremière op het Berlin Independent Film Festival waar de filmmaker de prijs in de nacht van zaterdag op zondag in ontvangst nam. Kort daarvoor kreeg hij vanuit Amerika het bericht dat zijn film op het Mindfield Film Festival in Los Angeles werd bekroond als beste documentaire.

The Uncertainty Has Settled snijdt de gevoelige discussie over klimaatverandering en energie aan. In de film bezoekt Poels vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door een falend landbouwbeleid en de miljarden subsidies voor de productie van groene stroom zijn veel boeren energieleveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat, wetenschap en politiek. Het tegengaan van klimaatverandering… Doen we er eigenlijk wel goed aan?

De filmmaker is erg blij met de erkenning. “Het verhaal gaat tegen de main-stream in. Daarmee is het altijd de vraag hoe zoiets aankomt bij het publiek” zegt Poels. “Juist door die controverse kregen we veel tegenwerking van partijen die de film liever niet zagen uitkomen. Maar beide voorstellingen in Berlijn en Los Angeles hebben bewezen dat het onderwerp wel degelijk leeft en er behoefte is aan deze film en aan de discussie. Deze awards zijn een meer dan goede start voor dat wat er nog komen gaat”.

De film reist de komende maanden langs diverse filmfestivals. In Nederland komt de film 22 februari voor het eerst naar Nederland. Om 20:00 uur start de eerste voorstelling, georganiseerd door Cinesud in Lumière – Maastricht. Na afloop gaat Poels samen met gedeputeerde Daan Prevoo (Energie en Duurzaamheid) in discussie met het publiek. Na Maastricht draait de film nog in Rotterdam, Ede, Venlo en Utrecht.

Meer informatie
» Berlin Independent Film Festival 
» Mindfield Film Festival Los Angeles
» Website over The Uncertainty has settled

Cookieinstellingen