Burgemeester Cox: bezwaarschrift anti-Zwarte-Piet-protest is gegrond

Protest tegen Zwarte Piet
Protest tegen Zwarte Piet
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Burgemeester Sjraar Cox heeft besloten om het bezwaarschrift dat tegen zijn handelwijze inzake de demonstratie tegen Zwarte Piet werd ingediend ontvankelijk en gegrond te verklaren.

Dat bezwaarschrift werd namens de twee dames ingediend die de protestactie tijdens de intocht van Sinterklaas hadden georganiseerd. Volgens hen heeft de burgemeester zich inhoudelijk met het protest bemoeid door vast te leggen dat alleen positieve uitingen waren toegestaan. Tijdens de demonstratie werden daarom borden met teksten als ‘Zwarte Piet is Racisme’ en ‘Stop Blackface’ in beslag genomen.

Het bezwaarschrift wordt ter behandeling doorgespeeld aan de Commissie Bezwaar- en Beroepschriften.

De burgemeester gaf de volgende toelichting op zijn beslissing:

“Afgelopen november vond de jaarlijkse sinterklaasintocht plaats in het centrum van Geleen. Hierbij heeft een anti-zwarte-pieten-demonstratie plaatsgevonden. Voorafgaand daaraan is in een gesprek met de initiatiefnemer en medewerkers van de gemeente door haar nadrukkelijk gesteld dat de inhoud van de boodschappen op de protestborden louter positief van aard zouden zijn, zonder verwijzing naar racisme. De uitkomsten van dit gesprek zijn vervolgens schriftelijk vastgelegd. Tijdens de demonstratie bleek dat men zich niet aan de afspraken hield. Ik heb daarop de protestborden laten innemen. De juridische correctheid hiervan is ter discussie gesteld door de advocaat van de aanvragers. In hun bezwaarschrift stellen zij dat er sprake is van censuur.

Inmiddels hebben wij het bezwaar beoordeeld en het is daarbij ontvankelijk en gegrond verklaard. Ik heb mijn beslissing moeten herroepen. Daarmee hebben de aanvragers het juridische gelijk aan hun zijde.

In praktische zin, rekening houdende met de diverse belangen zoals het een burgemeester betaamt, wil ik mijn handelswijze in november als volgt toelichten.

Met de intocht wordt een opwindende en vreugdevolle periode voor kinderen ingeluid, en het zijn dan ook onze kleine stadgenoten om wie het die dag draait. Hun plezier staat voorop. Ik vind het bezwaarlijk dit te laten bederven door een discussie die door volwassenen gevoerd wordt, zoals die over zwarte pieten. Let wel: ik vind het een prima zaak dat het debat hieromtrent gevoerd wordt. Echter: dat zou mijns inziens moeten gebeuren op een locatie en wijze waar kinderen er geen hinder van ondervinden.

Naar mijn mening is het recht op betoging en de vrijheid van meningsuiting een groot goed. Om dit ten koste te laten gaan van het plezier van minder weerbare groepen zoals kinderen, hetgeen niet ondenkbaar was, vind ik niet aanvaardbaar. Vanuit die overtuiging heb ik gehandeld zoals ik gehandeld heb voorafgaand aan en tijdens de anti-zwarte-pieten-demonstratie.”

Cookieinstellingen