Stem! Verkiezingen Tweede Kamer op 15 maart

Stempas
Stempas
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Over twee weken, op woensdag 15 maart, mag Nederland weer naar de stembus. Dan bepalen kiezers welke 150 Nederlanders vier jaar lang hun volksvertegenwoordiger mogen zijn in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamerleden controleren de regering, maar maken en beoordelen ook wetsvoorstellen

Stemmen met kiezerspas

U kunt stemmen in elk willekeurig stembureau binnen de gemeente. Maar u kunt ook terecht in andere steden van het land. Daarvoor heeft u een kiezerspas nodig. Hoe u uw stempas kunt omzetten naar een kiezerspas, leest u op de website van de gemeente. De stempas is geval vóór carnaval bij u bezorgd. De kandidatenlijst ontvangt u een week later.

Stembureaus

Ook deze verkiezingen stemt u weer met het bekende rode potlood. De stembureaus – er zijn er 47 verspreid over de gemeente – zijn geopend van 07:30 uur tot 21:00 uur. Op de website van de gemeente vindt u een lijst en een kaartje met alle stembureaus van deze gemeente.

Identificatieplicht

Wilt u stemmen, dan bent u verplicht u te legitimeren. Dat kan met een geldig identiteitsbewijs (Nederlands paspoort of een Nederlands rijbewijs). Bij de afgelopen verkiezingen gebeurde het dat kiezers (waaronder veel ouderen) geen geldig identiteitsbewijs konden overhandigen. Op 15 maart is het daarom toegestaan een identiteitsbewijs te gebruiken dat op de dag van de verkiezingen maximaal vijf jaar is verlopen.

» meer informatie.

Cookieinstellingen