Zondag halfvasten: Krombroodrapen op de Kollenberg

Op zondag 26 maart zullen op de Kollenberg weer duizenden overheerlijke krombroodjes uitgeworpen worden.

Voor het zover is worden de broodjes ’s morgens om 09:30 uur tijdens de mis in de Sint Michielskerk op de Markt gezegend en ontvangen de aanwezigen de eerste gezegende broodjes.

Om 14:30 uur zijn de duizenden kinderen op de Kollenberg langs de zogenaamde Kogelvanger, net onder de Sint Rosakapel, aan de beurt om één of meer broodjes te vangen. Traditiegetrouw gooit het krombroodrapen-comité met halfvasten de krombroodjes naar de grabbelende en graaiende kinderen. Het krombroodrapen is één van de oudste Sittardse tradities. Een traditie waar menig ‘Zittesj Mechelke of Sqjnaak’ met veel genoegen aan terug denkt. En daar is het comité trots op!

Krombroodrapen

Eregast

Het krombroodrapencomité heeft dit jaar een bijzondere gast uitgenodigd, en wel Vorst Marot Frits van Beek. Vanwege zijn grote culturele betrokkenheid die zich o.a. manifesteert in het vorstschap van De Marotte Zitterd is besloten hem als eregast uit te nodigen om samen met zijn echtgenote en het comité de krombroodjes uit te gooien.

Gouden broodje

Voorafgaand aan het krombroodrapen vertrekt om 13:45 uur de stoet met diverse voertuigen en verschillende Sittardse verenigingen vanaf het station door de Sittardse binnenstad naar de Kollenberg. Schutterij Sint Rosa, ’t Hermenieke, de Dörpelmaeg, de Mander, Jónge Klaore, Fanfare Sint Barbara en de Kroenekrane hebben hun medewerking toegezegd. De stoet wordt afgesloten door het comité met de manden vol krombroodjes die door de Sittardse bakkers zijn gebakken.

Buiten deze overheerlijke broodjes zal er dit jaar met halfvasten wederom een bijzonder ‘Gouden broodje’ uitgeworpen worden vanaf de Kogelvanger op de Kollenberg. De vanger van dit Gouden broodje dient zich na afloop van het krombroodrapen op het familiefeest aan de voet van de Kogelvanger op de Kollenberg bij de bonnenverkoop te melden. Hij of zij heeft namelijk een mooie prijs gewonnen die in Sittard te besteden is; de exacte prijs wordt tijdens de uitreiking bekend gemaakt.

Familiefeest aan de voet van de Kogelvanger

Na het Krombroodrapen – rond 15:00 uur – is het tijd voor het traditionele familiefeest aan de voet van de Kogelvanger, de helling waar de broodjes uitgeworpen werden. Er is te eten en drinken, een DJ zorgt voor de muziek en er is een loterij waarbij mooie prijzen te winnen zijn die door de Sittardse middenstand beschikbaar zijn gesteld.

De kinderen kunnen ondertussen nog lekker spelen in de mooie omgeving en op het springkussen.

En het weer?

En, weer of geen weer, het Krombroodrapen en familiefeest op de Kollenberg gaan onder alle weersomstandigheden door. Dus kom 26 maart om 14:30 uur naar de Kollenberg voor het traditionele krombroodrapen in een traditionele omgeving met na afloop een waar familiefeest aan de voet van de Kogelvanger op de Kollenberg in Sittard.

Cookieinstellingen