Stuw Grave eind juli hersteld

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De bij een aanvaring op 29 december 2016 zwaar beschadigd geraakte stuw in de Maas bij Grave is eind juli gerepareerd en weer klaar voor gebruik, meldt Rijkswaterstaat.

De instantie heeft vrijdag meer bekendgemaakt over de vorderingen van het herstelwerk na een aanvaring op 29 december. Een binnenvaarttanker ramde destijds de stuw.

Door de botsing raakte de stuw beschadigd en liep een deel van de Maas leeg. Om scheepvaartverkeer toch mogelijk te maken is er een tijdelijke dam achter de stuw gebouwd. Sinds 23 januari varen er weer schepen bij Grave. In de tussentijd leidde de stremming tot de nodige schade bij bedrijven die voor de aan- en afvoer afhankelijk waren van het transport over water. Het stuwvak tussen Grave en Sambeek was al die tijd onbevaarbaar. Om vanuit het noorden de Maas ten zuiden van Sambeek te bereiken, of om vanuit het zuiden voorbij Grave of Heumen te geraken moesten vooral de grotere schepen, die niet van de Zuid-Willemsvaart gebruik kunnen maken, een enorme omweg afleggen.

Eind juli moet de vernielde stuw zijn hersteld. Er is dan ook getest en de tijdelijke dam is dan opgeruimd, zo is de prognose. Rijkswaterstaat handhaaft de verwachting dat de kosten van de reparatie uitkomen rond 20 miljoen euro, aldus een woordvoerder.

Cookieinstellingen