Gilbert wint voor derde keer Amstel Gold Race

Philippe Gilbert heeft voor de derde keer in zijn carrière de Amstel Gold Race gewonnen. De Belgische renner van BMC kwam na 251 kilometer solo over de streep in het Limburgse Vilt. Jelle Vanendert maakte het Belgische succes compleet door als tweede te eindigen. De Australiër Simon Gerrans werd derde.

Gilbert won de enige Nederlandse wielerklassieker eerder in 2010 en 2011. Bovendien werd hij in 2012 in Limburg wereldkampioen op de weg. Op de eeuwige ranglijst van de Amstel Gold Race moet hij alleen Jan Raas nog voor zich dulden. De Zeeuw won tussen 1977 en 1982 in totaal vijf keer.
Bauke Mollema was op de zevende plaats de beste Nederlander. Alejandro Valverde, Michal Kwiatkowski en Simon Geschke werden vierde, vijfde en zesde.
Gilbert liet woensdag met zijn winst in de Brabantse Pijl al zien in vorm te zijn en dat onderstreepte hij in de finale van de Gold Race. Nadat zijn ploeggenoot Samuel Sanchez het pad aan de voet van de Cauberg voor hem had geëffend, plaatste de Waal een versnelling waarop iedereen het antwoord schuldig moest blijven. Ook in de 1,8 kilometer van de top naar de finish wist niemand Gilbert meer te achterhalen.
De koers werd vroeg op de dag opengebroken door Pim Ligthart. De Nederlander ontsnapte al vier kilometer na de start in Maastricht en kreeg negen renners met zich mee. De Fransman Christophe Riblon en de Belg Preben van Hecke waren de laatste overlevenden van de kopgroep, maar ook zij moesten vlak voor de laatste beklimming van de Cauberg buigen voor de favorieten.
Door: Novum 
Foto’s: © Ron Philips – www.sporteve-foto.nl

Cookieinstellingen