Fortuna Sittard ontvangt FC Eindhoven

De competitiestart van FC Eindhoven verliep aanmerkelijk beter dan die van Fortuna Sittard. Maar met een goed resultaat tegen FC Eindhoven kunnen de mannen van Peter van Vossen weer wat treedjes op de ranglijst klimmen.

Het spel van Fortuna Sittard is bij tijd en wijle heel aardig, maar het team is tot op heden nog niet overtuigend en constant. Niet vreemd voor een jong team in opbouw.
Maar FC Eindhoven is de competitie dit jaar dus prima begonnen. Weliswaar verloren de Brabanders twee wedstrijden (met 3-1 bij NEC Nijmegen en met 2-1 bij Roda JC), maar toch wist de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong uit de eerste zes wedstrijden al 12 punten te behalen. Daardoor bedraagt de achterstand op koploper NEC Nijmegen slechts drie punten.
Ook afgelopen zaterdag konden er weer drie punten worden bijgeschreven op het conto van de Eindhovenaren: in eigen huis werd hekkensluiter Achilles ’29 met 2-0 geklopt. De 1823 toeschouwers in het Jan Louwers Stadion zagen dat clubtopscorer Anthony van der Hurk in de tweede helft beide doelpunten voor zijn rekening nam en daarmee zorgde voor de vierde overwinning van het seizoen.
Donny de Groot, Eindhoven’s clubtopscorer van vorig seizoen, zal vanavond overigens aan de zijde van Fortuna te zien zijn. De 35-jarige spits – die vorig jaar goed was voor twaalf doelpunten in Eindhovense dienst – kwam een aantal weken over van de Brabanders en voor hem betekent het duel van vanavond dan ook een weerzien met een aantal oud-ploeggenoten. Datzelfde geldt voor de Fortuna-aanvallers Jasper Waalkens en Jeffrey Vlug. Waalkens kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor FC Eindhoven en in een verder verleden speelde ook Jeffrey Vlug twee seizoenen (van 2009 tot 2011) in het blauw-wit van de bezoekers.
Aan de kant van FC Eindhoven staan dit jaar geen oud-Fortunezen op de loonlijst, al leek het er de voorbije weken heel even op dat Matthew Amoah vanavond terug zou keren in Sittard. De Ghanese aanvaller (inmiddels bijna 34 jaar) speelde in het seizoen 1998-1999 een half jaartje op huurbasis bij Fortuna en maakte destijds indruk door in 15 wedstrijden tienmaal te scoren. De laatste weken was Amoah in Eindhoven op proef.
Vorig seizoen won Fortuna in eigen huis met 3-2 van de Brabantse bezoekers. Al in de eerste minuut opende Gevaro Nepomuceno de score voor de thuisclub en nog voor rust verdubbelde Aziz Khalouta die voorsprong. Yoann de Boer bracht de spanning vervolgens weer terug in de wedstrijd door vroeg in de tweede helft onbedoeld zijn eigen doelman te passeren en in de laatste minuut van de officiële speeltijd leek FC Eindhoven (door een treffer van invaller Josemar Makiavala) zelfs een gelijkspel uit het vuur te slepen. Net voordat het laatste fluitsignaal klonk, bepaalde (wederom) Gevaro Nepomuceno de eindstand echter alsnog in Fortuna’s voordeel: 3-2.
De seizoenen ervoor speelde Fortuna op eigen veld eenmaal gelijk en werd drie keer verloren. Vrijwel alle keren waren de wedstrijden doelpuntrijk. In Eindhoven is de onderlinge balans ook in het voordeel van de Eindhovenaren: drie keer winst, één gelijkspel en één Sittardse zege.
Fortuna Sittard – FC Eindhoven staat vrijdag (aftrap 20.00 uur) onder leiding van scheidsrechter Otto, die in het Fortuna Stadion wordt geassisteerd door de heren Gerritsen en Inia. Vierde official is de heer Bijl.
Bron: Fortuna Sittard