Hij zit er weer op, de Tour

Chris Froome
Chris Froome
Foto: Gyrostat (Wikimedia, CC-BY-SA 4.0)

Drie weken geleden ging hij van start in Utrecht, vandaag werd hij traditioneel afgesloten met een massasprint in Parijs: de Tour.

Na de laatste Alpenrit, zaterdag, met finish bergop in Alpe d’Huez, in de beklimming waarvan de renners konden ‘genieten’ van onvervalste Hollandse steun in bocht zeven, was het eindklassement al bekend. De laatste etappe is er immers een voor de show, waarin de terugkeer van het leger pedaalridders wordt gevierd met een tiental rondjes hard fietsen door Parijs en tot slot een massasprint op de Champs Élysee.

Die sprint werd andermaal gewonnen door de Duitser André Greipel, die daarmee zijn vierde ritzege van deze Toureditie neerzette. Nochthans was de groene trui voor Peter Sagan, die overigens geen enkele etappezege wist te behalen, maar bij massasprints wel vaak als tweede eindigde.

De Colombiaan Nairo Quintana eindigde op 1.12 van de gele trui en mocht de witte trui mee naar huis nemen. “De man van de toekomst”, noemde Froome hem.

De eindzege ging naar Chris Froome, net als de bolletjestrui. Zijn teamgenoot Wout Poels heeft aan het succes van Froome het nodige bijgedragen. Poels eindigde in het eindklassement als 41e.

De Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema eindigden respectievelijk als nummer 6 (op 10.47) en 7 (op 15.14 van Froome).

   Eindklassement:                   
   1. Chris Froome,GB,Sky       84.46.14
   2. Nairo Quintana,Col,Mov    +   1.12
   3. Alejandro Valverde,Spa,Mo +   5.25
   4. Vincenzo Nibali,Ita,Ast   +   8.36
   5. Alberto Contador,Spa,Tnk  +   9.48
   6. ROBERT GESINK,LJm         +  10.47
   7. BAUKE MOLLEMA,Trk         +  15.14
   8. Mathias Frank,Zwi,IAM     +  15.39
   9. Romain Bardet,Fra,AG2     +  16.00
  10. Pierre Rolland,Fra,Eur    +  17.30
Cookieinstellingen