Eerste Omloop Nelissen – een hommage

Foto: Wielerbaan Geleen

Op 1 september 2010 overleed Jean Nelissen. Op dinsdag 1 september wordt mede daarom op de Wielerbaan Geleen de ‘Omloop Nelissen’ gereden als hommage aan deze legendarische in Geleen geboren wielercommentator en de hele wielerfamilie Nelissen.

Jean’s neef, ex-coureur en wielerpresentator Danny Nelissen, wijdt die avond om 19:00 uur de nieuwe baanderny ‘De Neel’ in. Zijn vader en oud coureur Ger Nelissen uit Sittard opent de koers. Bart Jungmann, schrijver van het nieuwe boek ‘Het opzienbarende leven van de Neel’, vertelt over Jean Nelissen.

Danny vertelt: “Het was een warme zomerdag toen ik als tienjarig jongetje voor de eerste keer op een racefiets klom en in een peloton rondjes reed op de wielerbaan in Geleen. Het kolkende wedstrijdelement smaakte naar meer waardoor ook ik besmet raakte met het wielervirus dat de hele familie al decennia lang in haar greep had en waarvoor maar één remedie bestaat en dat is de beoefening van de sport zelf. Een week later meldde ik mij aan bij wielervereniging De Ster uit Geleen en begon ik de wielerkoorts uit mijn lijf te fietsen en reed in Bingelrade in 1980 mijn eerste officiële koers.

De eerste sportieve stappen van mijn familie worden ergens rond 1895 gezet als betovergrootvader Johannes Boesten in Amby op de Maastrichtsche Wielerbaan getuige is van de inauguratie van de betonnen piste. Door de komst van de safety fietsen en de rubberband is de baanwielersport enorm in opkomst. Zo ook in Maastricht. De officiële opening stond gepland voor 19 mei 1895 maar door een bezoek van Koninginnen Emma en Wilhelmina aan Maastricht wordt de opening verplaatst naar 26 mei. Mijn betovergrootvader is op dat moment dertien jaar oud.

Ongeveer zeven jaar later, wanneer precies is niet bekend, wordt mijn betovergrootvader Johannes conciërge van de Maastrichtse Wielerbaan. In 1902 is hij getuige van een unieke gebeurtenis in de wielersport. Wereldkampioen sprint Major Marshall Taylor, een donkere man uit de Verenigde Staten, wordt door de Maastrichtse coureur Harie Meijers uitgenodigd voor een sprintwedstrijd in Amby. De verhalen over ‘de vliegende neger’ die Harie Meijers sprintles gaf in Amby, bleven lange tijd in de familie hangen.

Willem Nelissen – 1922
In de jaren die volgen neemt Johannes zijn dochter Anna-Maria steeds vaker mee naar de betonnen wielerbaan. Daar ontmoet zij op een gegeven moment een jonge Willem Nelissen die tussen 1922 en 1932 meedeed aan wedstrijden voor amateurs. De vonk springt rond 1930 over en de twee trouwen op 19 november 1932. Ze verhuizen vervolgens naar de mijnstad Geleen waar Willem zijn fiets aan de haak hangt en in de Staatsmijn Maurits onder de grond aan het werk gaat. Uit het huwelijk worden vier kinderen geboren: Anna, Jean, José en mijn vader Ger Nelissen.

Jean Nelissen is dus mijn oom. Ook hij reed als amateurwielrenner op de Zuid-Limburgse wegen, meestal zonder succes. Zijn successen waren van journalistieke aard. Jean groeide op in de stad van de oud-voorzitter Gied (Egidius) Joosten van de KNVB en Fortuna ’54. Het stadion van de Geleense voetbalclub werd in de vrije tijd van de kompels uit de grond gestampt. Ze noemden het gepast en met een knipoog naar de mijn waar ze allen werkten het Mauritsstadion.

Jean zette zijn eerste journalistieke stappen als voetbaljournalist en schreef onder andere voor het clubblad van Fortuna ’54. De grootste bekendheid vergaarde Jean echter als chef sport van Dagblad de Limburger en als wielercommentator van de NOS. Hij becommentarieerde de Tourzege van Joop Zoetemelk en vele andere topprestaties van de ‘gouden vier’, Hennie Kuiper, Jan Raas en Gerrie Knetemann alsmede mijn overwinning op het wereldkampioenschap in 1995 in het Colombiaanse Duitama.

Mijn vader Ger had sportief meer succes. Aanvankelijk deed mijn vader aan atletiek maar stapte in 1973 op 23-jarige leeftijd ook op de racefiets. Zeven jaar later kroonde hij zich, naast zijn 40-urige baan als stratenmaker, tot nationaal kampioen bij de liefhebbers. In de jaren zeventig reed hij ook voor de Zuid-Limburgse wielerploeg Polen met onder andere Peter Winnen. Tot een professionele carrière kwam het nooit. Mijn vader had de verantwoordelijkheid van een gezin en waagde de onzekere stap niet.”

Danny Nelissen bekende op 19 januari 2013 als eerste Rabobank-renner het gebruik van doping tijdens zijn periode bij die ploeg. Het ging om zowel de editie 1996 als die van 1997. Hij verklaarde echter zijn wereldtitel bij de amateurs in 1995 schoon te hebben veroverd. Naar aanleiding van deze bekentenis werd hij door Eurosport op non-actief gesteld. In maart 2013 vertrok Nelissen.

Organisator van de wielerbaanwedstrijden van Dijke: “Het is goed dat Danny vanaf maart dit jaar weer wieleranalyses geeft bij de NOS. Zijn ervaringen dienen gehoord te worden. Voor mij is zijn kennis van de wielersport op radio en tv een verademing. Ik ben van mening dat als hij commentaar zou geven bij de wielerwedstrijden op de NPO er meer Limburgers kijken in plaats van naar het Belgische Canvas”.

De hommagekoers aan de wielergeneraties Nelissen begint om 19:00 uur.

» www.stichtingwielerbaangeleen.com

Cookieinstellingen