Wielerbaan Geleen eert Jan Krekels

Foto: © Koch, Eric/Anefo [CC BY-SA 3.0]

Op zondagochtend 20 maart 2016 wordt voor het eerst de Jan Krekels Olympia Race gereden op de wielerbaan in Geleen.

Krekels was profwielrenner van 1969 tot 1978. Als amateur was hij al heel succesvol en won hij onder andere enkele etappes in Olympia’s Ronde, de Omloop van de Kempen, de Ronde van Overijssel, de Ronde van Zuid-Holland en de Ronde van Limburg. Ook als amateur werd hij in 1968 eerste in het eindklassement van de Österreich Rundfahrt en won hij twee etappes in dezelfde ronde.

Zij grootste succes als amateur behaalde hij in 1968 op de Olympische Spelen in Mexico City waar hij samen met Fedor den Hertog, René Pijnen en Joop Zoetemelk de gouden medaille won op de 100km ploegentijdrit. Hij deed ook mee aan de individuele wegwedstrijd en werd hierin elfde.

In 1969 werd hij profwielrenner. Het succes als amateur kon hij als prof echter niet continueren. Zijn meest aansprekende uitslag in dat jaar was een tweede plaats in de GP Fourmies. In 1971 won hij de 19e etappe in de Ronde van Frankrijk en in 1972 won hij twee etappes in de Ruta del Sol en werd hij tevens eerste in het eindklassement. Deze twee uitslagen worden in het algemeen gezien als zijn beste prestaties in zijn profcarrière.

In 1977 werd hij tweede bij het Nederlands Kampioenschap op de weg achter Fedor den Hertog en voor Gerrie Knetemann.

Op de foto (© Koch, Eric/Anefo [CC BY-SA 3.0]) v.l.n.r. René Pijnen, Joop Zoetemelk, Leen de Groot en Jan Krekels. De foto werd genomen in Hoofddorp bij het NK ploegentrijdrit in 1968. 

» Wielerbaan Geleen

Cookieinstellingen