Giro nadert ontknoping

archieffoto
archieffoto
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Donderdag stond de langste etappe van de Giro, de Ronde van Italië, op het programma: een heuvelachtige rit over 240 kilometer van Mugiò naar Pinerolo.

De etappe werd na fantastisch werk van Gianluca Brambilla gewonnen door zijn in de slotfase aansluiting vindende ploegmaat Metteo Trenti, die kort voor de finish Moreno Moser klopte in de sprint. Daarmee kende het podium van deze etappe louter Italianen.

De koplopers in het klassement ‘spaarden’ zich voor de laatste twee bergetappes. Lotto/Jumbo zorgde voor een stevig tempo om aanvallen van toppers in het klassement op de positie van Kruijswijk te ontmoedigen. Morgen en overmorgen gaat het richting Alpen met serieus klimwerk en daar zal Steven Kruijswijk stevig aan de bak moeten om zijn roze trui te verdedigen. Als hij daarin slaagt wordt hij – mits er geen ongelukken gebeuren – de eerste Nederlander die de Giro d’Italia weet te winnen.

De 19e etappe voert van Pinerolo naar Risoul in Frankrijk en is 162 kilometer lang, waarvan bijna de helft moet worden geklommen. Finish bergop na een bijna 13 kilometer lange slotklim van gemiddeld 6,9%.

Cookieinstellingen