Fortuna Sittard doet zichzelf tekort en verliest met 3-2 van MVV

Er was volop sfeer in het Fortuna-stadion vrijdagavond, al voordat scheidsrechter Gözübüyük het eerste fluitsignaal van de wedstrijd gaf.

Bijna 4800 toeschouwers, waarvan 800 MVV-supporters, waren op de Limburgse derby afgekomen. Voor de wedstrijd begon werden Jo Abelshausen en Sjra Philippen in de middencirkel bij wijze van dank voor hun jarenlange inzet voor en steun aan de club op een bloemetje getrakteerd.

Fortuna Sittard begon goed aan de wedstrijd en gaf MVV weinig ruimte om te voetballen. Toch was het MVV dat als eerste een schot op doel wist te lossen, maar de bal ging over het doel van Leon ter Wielen. Kort daarna was er een kansje voor Fortuna Sittard, maar ook dat leverde niets op.

MVV kreeg van scheidsrechter Gözübüyük in de 29e minuut een penalty nadat Nwakali wel erg makkelijk neerging bij het binnengaan van de 16-meter. De strafschop werd in eerste instantie zeer slecht genomen door Thomas Verheijdt en gestopt door Leon ter Wielen, maar de grensrechter had vastgesteld dat de Fortuna-doelman te vroeg van de doellijn zou zijn gekomen. In de herkansing miste Verheijdt echter niet opnieuw en bracht hij MVV tegen de verhouding in op voorsprong. Lang hield die voorsprong echter geen stand, want in de 35e minuut kwam Fortuna Sittard verdiend op gelijke hoogte door een doelpunt van Roald van Hout.

In de 39e minuut werkte Leon ter Wielen ternauwernood en met hulp van de paal een listig balletje van Schroyen uit het doel. Kort voor rust miste Pieter Nys vrij en vlak voor doel een schier onmisbare kans. In de extra tijd scoorde Jorrit Smeets aan de andere kant van het veld echter wél en kon Fortuna Sittard met een 2-1 voorsprong aan de thee.

Na rust ging MVV op jacht naar de gelijkmaker. Fortuna Sittard leek aan het begin van de tweede helft niet helemaal bij de les, want na twee gemiste Maastrichtse kansen was het in de 50e minuut door een doelpunt van Thomas Verheijdt weer gelijk. Fortuna was even de weg kwijt, want vier minuten later was het Pieter Nys die MVV opnieuw op voorsprong bracht. In die eerste 10 minuten van de tweede helft liet MVV meer voetbal zien dan het in de hele eerste helft op de mat wist te brengen. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor de overwinning. Fortuna was tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker, maar even zo vaak stonden doelman en paal een treffer in de weg.

MVV Maastricht is door deze overwinning nu koploper in de Jupiler League. VVV Venlo speelde vanavond in Breda gelijk tegen NAC en zakte daardoor naar de tweede plaats.

Opstelling Fortuna Sittard: Leon ter Wielen, Christopher Braun, Ferry de Regt, Stefan Askovski, Luc Mares, Roald van Hout, Jordie Briels, Aziz Khalouta, Okan Kurt, Marco Ospitalieri en Jorrit Smeets. Roald van Hout maakte in de 56e minuut geblesseerd plaats voor Dries Saddiki. Stefan Askovski werd in de 76e minuut gewisseld voor Djibril Dianessy. Marco Ospitalieri ging in de 81e minuut van het veld voor Per Schuurs. Geel was er voor Briels, Ter Wielen en Saddiki.

Volgende week speelt Fortuna Sittard uit tegen Helmond Sport, de eerstvolgende thuiswedstrijd staat op maandagavond 28 november op het programma. Dan is FC Eindhoven te gast in Sittard.