Fortuna Sittard verslaat De Graafschap: 3-2

Na twee nederlagen binnen een week – uit werd verloren van VVV Venlo en thuis van NAC Breda – ging Fortuna Sittard vrijdagavond thuis tegen De Graafschap op jacht naar de start van een nieuwe goede serie.

Vanaf de eerste minuut was de intentie van beide ploegen duidelijk en werd over en weer de aanval gezocht. De Graafschap wilde graag een vijfde wedstrijd toevoegen aan de vier op rij geboekte overwinningen, Fortuna Sittard was na twee achtereenvolgende nederlagen wel weer aan een succesje toe.

De eerste kans in de wedstrijd viel in de derde minuut voor de thuisploeg, maar leidde niet tot een doelpunt.

In de zesde minuut gaf scheidsrechter Lindhout een penalty aan De Graafschap na een vermeende overtreding van Vitor Saba net binnen het strafschopgebied. Parzyszek liet Santos kansloos en zette De Graafschap op voorsprong. Lindhorst hield de kaarten op zak.

In de elfde minuut bracht Djibril Dianessy de stand weer in evenwicht na een supersnelle counter. Stokkers, vrij voor de keeper, speelde onzelfzuchtig af op Dianessy die een betere positie kon innemen. De Fransman faalde niet. Hij scoorde de gelijkmaker en daarmee zijn vijfde doelpunt in dienst van Fortuna.

In de 28e minuut trok Lindhorst de rode kaart voor Will, die de doorgebroken Vlijter onderuit trok. Emrah Bassan zette Fortuna vervolgens in de 29e minuut op voorsprong door de vrije trap feilloos in de rechterbovenhoek te krullen, onhoudbaar voor Graafschap goalie Bednarik.

Ondanks dat De Graafschap met een man minder verder moest bleven de superboeren zoeken naar mogelijkheden voor de gelijkmaker. Fortuna had tot aan de rust echter de beste kansen om de voorsprong te vergroten, maar verzuimde te scoren.

Na rust bleef De Graafschap met 10 man op jacht gaan naar de gelijkmaker. Het bleef spannend, vooral ook omdat Fortuna erg veel balverlies leed in de drang naar voren.

Emrah Bassan zorgde met zijn tweede treffer van de avond – opnieuw een feilloos ingeschoten vrije trap, ditmaal zo’n 25 meter van het doel – voor wat meer rust en daarmee voor nog meer countermogelijkheden. Gavin Vlijter was dicht bij de 4-1, maar zijn schot belandde op de paal. Daarmee was het duel echter nog niet beslist. Straalman bracht De Graafschap terug in de wedstrijd door in de 89e minuut de 3-2 binnen te schieten. Fortuna Sittard behield in de extra tijd echter de voorsprong en doorbrak daarmee de mooie reeks van De Graafschap.

Opstelling Fortuna Sittard: Miguel Santos, Christopher Braun, Ferry de Regt (c), Jordie Briels, Djibril Dianessy (82′ Junior Torunarigha), Finn Stokkers (79′ Sjoerd Ars), Kamen Hadzhiev, Gavin Vlijter, Perr Schuurs, Emrah Bassan en Vitor Saba (65′ Dries Saddiki).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Lindhout, met assistentie van grensrechters Balder en Janssen en vierde official Teuben. Lindhout trok in de tweede helft geel voor Jordie Briels.

Op zondag 2 april speelt Fortuna Sittard de laatste Limburgse derby van dit seizoen. Het uitduel tegen MVV Maastricht begint om 14:30 uur in stadion De Geusselt. Het eerstvolgende thuisduel van Fortuna Sittard staat op vrijdag 7 april op de kalender. Tegenstander is dan Helmond Sport. De wedstrijd begint om 20:00 uur.