De Vief Heringe: aanwinst aan de rand van het stadspark

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Na maanden van verbouwen en opknappen opende onlangs, onder de nieuwe naam De Vief Heringe, de oude Ophovenermolen aan de Molenweg in Sittard haar deuren en terrassen.

In het verleden hebben diverse uitbaters in de monumentale molen een restaurant gedreven. En ook nu kun je er eten. Weer een restaurant dus? “Nee, dat klinkt te sjiek”, zegt Arthur Rooden, de nieuwe uitbater. “Dit is een gelegenheid zonder pretenties waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen en waar je in een prettige sfeer wat kunt eten en drinken.”

Vergaderzaal
Vergaderzaal – foto: Quant

Vier maanden is er gebikkeld, gesloopt en verbouwd in het pand langs de Geleenbeek bij het Stadspark. En zoals dat gaat met verbouwingen kom je allerlei verrassingen tegen. En echt niet alleen vervelende, want Rooden werd in die tijd geregeld positief verrast door de geheimen die in de eeuwenoude molen schuil gingen. Zoals de oorspronkelijke rode tegelvloer die na een week hakken en drillen vanonder een cementen vloer tevoorschijn kwam. “We konden geen drilboor meer horen, maar het resultaat mag er zijn”, zegt Rooden trots.

De vloer was niet het enige dat door de jaren heen en door verschillende uitbaters was bedekt en verborgen. “Achter een trespa wandje kwamen we een prachtige 17e eeuwse deur tegen. Die wand is meteen vervangen door een glasplaat, waardoor behalve de deur ook het molenwerk weer zichtbaar is. En toen we noodgedwongen stucwerk moesten wegkappen, kwam de oude veldbrandstenen muur tevoorschijn.”

Rooden wil zoveel mogelijk elementen van de oude molen laten zien. Het resultaat van de renovatie is een zaak waar je u tegen zegt. Of misschien juist niet, want De Vief Heringe moet een plek worden waar iedereen zich op zijn gemak voelt. Waar kinderen niet aan de leiband hoeven en waar ook honden gewoon welkom zijn. Een zaak waar je zonder gêne met je wandelschoenen naar binnen mag voor een hapje of alleen een drankje, maar waar in de grote vergaderzaal (maximaal 25 personen) op de bovenverdieping ook in alle discretie zakelijke beslissingen kunnen worden genomen.

Landelijk, antiek, industrieel

Van de bedrijfsruimtes die in de oude molenaarswoning aan de voorzijde van het pand lagen, is alleen de keuken overgebleven. Rooden verplaatste de ingang naar de plek waar die oorspronkelijk ook zat: de voorkant, waardoor je bij binnenkomst direct in het sfeervolle cafégedeelte staat. Vanuit het café loop je langs de open keuken naar het restaurant. De inrichting met treinbankjes, fabriekslampen en andere industriële en brocante ornamenten geven de gerenoveerde molen een bijzondere sfeer.

Ook de tuinzaal achter de molenaarswoning is met zestig zitplaatsen ingericht en kan gereserveerd worden voor feesten, vergaderingen, presentaties of koffietafels.

Terras

Behalve aan de achterzijde heeft De Vief Heringe nu ook een terras aan de straatkant van het pand, samen met het achterterras is er buiten ruimte voor zo’n honderd zitplaatsen. En dat het openen van een terras aan de voorzijde een goede zet is blijkt uit het feit dat er – mits het goed weer is – altijd wel iemand zit. Het voorterras nodigt voorbijgangers gewoonweg uit om er even neer te strijken en er iets te drinken.

Choucroute d’Alsace

De menukaart (lunch en diner) is met een combinatie van streek- en klassieke gerechten speciaal samengesteld voor de levensgenieter, die zich graag de tijd neemt voor een Limburgs plankje met vlees van het Livar-varken, een echte bôule de Liège, ferme choucroute d’Alsace (zuurkool met spek en worst) of een peuzelplank met warme en koude gerechtjes na een stevige wandeling. Beproefde gerechten die zich prima laten combineren met een van de vijf bieren van het vat of een speciaalbiertje uit de fles.

Brand proeflokaal

Goed nieuws voor de bierliefhebber, want De Vief Heringe is tevens een écht Brand proeflokaal. Alle biersoorten van Nederland’s oudste bierbrouwerij zijn er altijd op voorraad – uiteraard afhankelijk van het seizoen.

De Vief Heringe

Bij de naam De Vief Heringe zou je kunnen denken aan een visrestaurant. Het logo schept duidelijkheid in de verwarring. De naam Vief Heringe verwijst naar het internationale verleden van Sittard. In de tijd dat de Fransen de stad belegerden bestond er een uitspanning die de Fünf Heringen heette. “Daar wees stadshistoricus René Haustermans me op. In Sittard noemen we een lange dunne sjnaak ook wel eine sjmaale hering. Vandaar dat in ons logo nu vijf dunne Franse soldaatjes zijn opgenomen.

Dankzij de nieuwe naam van de molen wordt nu onderzocht waar die Fünf Heringen vroeger precies heeft gelegen, want daarover verschillen de deskundigen nog van mening.”

Openingstijden

De Vief Heringe is elke dag geopend behalve op dinsdag. Doordeweeks is de keuken open van 11:00 uur ’s ochtends tot 21:00 uur ’s avonds. In het weekend gaat de keuken om 10:00 uur open. Na het sluiten van de keuken blijft het café gewoon open.

» Facebookpagina De Vief Heringe

Tekst: met dank aan Quant

de-vief-heringe-bgg
Foto: Quant
Cookieinstellingen