Reanimatie-estafette en symposium Hart voor Limburg

Foto:

Reanimatie-estafette en symposium Hart voor Limburg in Charlemagne College Landgraaf – Steeds meer Limburgers overleven een hartstilstand. Dat komt doordat vaker onmiddellijk gestart wordt met reanimeren. 

Een groeiend aantal vrijwilligers in Limburg, momenteel circa 6500, zijn onderdeel van het landelijk netwerk Hartslag-Nu. Zij kunnen vaak sneller dan een ambulance ter plaatse zijn als iemand in de directe omgeving een hartstilstand krijgt. 
De resultaten van het reanimatienetwerk worden op vrijdag 27 september bekend gemaakt tijdens het symposium Hart voor Limburg in het Charlemagne College in Landgraaf. Dit symposium valt samen met de jaarlijks reanimatie-estafette waaraan veel bekende Limburgers deelnemen waaronder voormalig bondscoach Bert van Marwijk, Pinkpopbaas Jan Smeets en de Kerkraadse zanger Jack Vinders. 
Elk jaar worden in Limburg enkele honderden mensen getroffen door een hartstilstand. Vaak is dat thuis, maar soms ook op straat, in een winkel of tijdens het sporten. Dan is het zaak dat zo snel mogelijk hulp wordt geboden. “Want voor dat hulpdiensten ter plaatse zijn gaat vaak kostbare tijd verloren,” zo zegt professor Ton Gorgels van de Universiteit Maastricht. Met het opzetten van een reanimatienetwerk kunnen meer omstanders direct beginnen met reanimeren of kunnen anderen in de directe omgeving de tijd overbruggen, die professionele hulpverleners nodig hebben om ter plaatse te komen.
“Aanvankelijk waren professionele hulpverleners een beetje sceptisch over deze vrijwilligers, maar ik krijg nu steeds vaker terug gerapporteerd van het ambulancepersoneel dat deze mensen wel degelijk nut hebben. Als ze zien dat er al iemand bezig is met reanimeren kunnen professionals bijvoorbeeld sneller infusen aanleggen of zuurstof geven voordat ze het reanimeren helemaal overnemen.” 
De gedeputeerde Peter van Dijk van Welzijn en Zorg van de Provincie Limburg is nauw betrokken bij het project. “Door een brede inzet van burgervrijwilligers en door reanimatie-onderwijs in het voortgezet onderwijs proberen we het aantal overlevers van een hartstilstand substantieel te verhogen,” zegt Van Dijk. Gedeputeerde Erik Koppe is ambassadeur en mede-initiatiefnemer van Hart voor Limburg.
De reanimatie-estafette vindt op vrijdag 27 september plaats van 9.00 tot 19.00 uur in het Charlemagne College, locatie Eijkhagen in Landgraaf. Het symposium vindt daar ook plaats vanaf 15.00 uur. Meer informatie en de agenda is te vinden op de website: www.hartvoorlimburg.com.
Cookieinstellingen