Vrouwenbesnijdenis ‘Kutstreek’

Rotaryclub Sittard steunt niet alleen goede doelen in de buurt (de wensboom tijdens Wèntjerdruim of Bie Zefke) maar schuwt ook niet om controversiële onderwerpen onder de aandacht te brengen.

Rotaryclub Sittard organiseert op woensdag 2 oktober 2013 om 20.00 uur een bijzondere fundraisingavond in Museum Het Domein. Centraal staat een performance met als thema vrouwenbesnijdenis.
De performance draagt de naam Blessé en is een initiatief van beeldend kunstenaar Angelique Cremers uit Sittard. In 2008 startte Angelique Cremers het project Blessé met als doel meer bewustwording te creëren ten aanzien van vrouwenbesnijdenis. Cremers: “want het lijden van miljoenen vrouwen wereldwijd verdient onze oprechte aandacht”. 
Het resultaat is een indrukwekkende performance van ruim een half uur met muziek, theater en beelden. Daarnaast maakte zij 85 schilderijen, foto’s, collages en beelden die blijk geven van de emotionele betrokkenheid van de kunstenares . Haar werk over vrouwelijke genitale verminking is inmiddels in boekvorm verschenen. Dit kunstboek met als titel ‘Kutstreek’ is deze avond voor € 25 euro te koop. De gehele opbrengst komt ten goede aan de Desert Flower Foundation. 
Cremers: “Vrouwenbesnijdenis laat niemand onberoerd, man noch vrouw. Ook ik heb de boeken van Waris Dirie en Ayaan Hirsi Ali gelezen en was gechoqueerd door wat vrouwen – weerloze meisjes ‐ wordt aangedaan uit naam van … ja van wat eigenlijk? De culturele en religieuze argumenten waarmee de daad wordt gerationaliseerd zijn mij bekend, maar het gevoel dat de boventoon voert is een van walging.” 
Als voormalig Miss Holland heeft ze contact opgenomen met Waris Dirie en de door dit topmodel opgerichte Stichting Desert Flower. Waris Dirie probeert overal in Europa centra op te richten waar besneden vrouwen terecht kunnen voor hersteloperaties en begeleiding. Vooral vrouwen die geen ziektekostenverzekering hebben komen in aanmerking. 
De opbrengst van de avond komt ten goede aan het Desert Flower Center dat onlangs, bij wijze van pilot, in Berlijn werd geopend. De bedoeling is dat er ook een dergelijk centrum in Nederland wordt geopend. 
Programma
19.30 uur Ontvangst met koffie 
20.00 uur Voorstelling 
20.45 uur Napraten met Angelique Cremers onder genot van een hapje en drankje 
22.30 uur Einde Kosten: 15 europer persoon 
Aanmelden: bij Peter Wilms (0652 464 001 of [email protected]).
Cookieinstellingen