De Sittardse Fanfaremars gaat weer door

Foto: CC0

In 2020, één dag voor de Sittardse Fanfaremars haar vierde editie zou beleven, sprak minister-president Mark Rutte het Nederlandse volk toe en vertelde dat diezelfde avond Nederland in een lockdown zou gaan.

De organisatie had dit al zien aankomen en had de dag ervoor, in samenspraak met de gemeente, al een streep gezet door het evenement.

Organisatoren Paul Erens en Erik de Lepper, van Fanfare St. Caecilia uit Broeksittard, zijn dan ook blij dat de Sittardse Fanfaremars anno 2022 weer plaats kan vinden. Paul Erens: “Tegen het eind van de laatste lockdown hebben we samen met het bestuur alle scenario’s besproken en gezegd: ‘We gaan ervoor!'”Wel besloten ze het evenement niet, zoals de voorgaande edities, op de zondag voor Sint Joep te organiseren, maar een paar weken later, zodat de kans groter was dat alle maatregelen waren opgeheven.

Komende zondag 3 april is dat moment aangebroken en trekken een paar honderd wandelaars door de velden, bossen en natuurgebieden rond Sittard. Letterlijk, want het idee van de Sittardse Fanfaremars is dat er om Sittard heen wordt gelopen. Dat kan heel strak, in een rondje van 25 kilometer, maar ook wat ruimer in 40 en zelfs 50 kilometer. Daarmee geldt de Sittardse Fanfaremars als dé oefentocht voor de Kennedy-mars en de Swentibold-mars die traditioneel op paaszaterdag plaatsvindt. Maar ook voor de wandelaar die minder ver wil lopen zijn er fraaie tochten uitgezet van 5, 6, 7 en 15 kilometer.

De organisatie was natuurlijk makkelijk dit jaar: jullie hoefden alleen maar het draaiboek van twee jaar geleden uit de kast te pakken? ““Dat valt vies tegen,” zegt Erik de Lepper. “Je moet toch weer alle routes controleren of er niet iets is verander en kijken of er niet verbeteringen mogelijk zijn. En dat was ook nu het geval.” Belangrijkste wijziging is dat er nu gebruik kan worden gemaakt van de nieuwe spoortunnels bij de Raadskuilerweg en de Lintjesweg in Geleen. “Daardoor kunnen we nog meer door natuurgebied lopen en hebben we een aantal mindere mooie stukken kunnen schrappen. Helaas zijn er wel nog werkzaamheden in het Stadspark in Sittard, waardoor we pas in de editie van volgend jaar van het vernieuwde park kunnen gaan genieten.”

Cookieinstellingen