L'artiste - sculpteur Frans van de Laar (1853 - 1933)

04 mei 2013, 15:00 Agenda
cpmj3v6zxf25bdm6mj2lb9hrw 230521

De afdeling Stedelijke Historie van Museum Het Domein besteedt regelmatig aandacht aan 'vergeten' kunstenaars. Kunstenaars die in hun eigen tijd populair waren, maar inmiddels door de meeste mensen zijn vergeten.

De afdeling Stedelijke Historie van Museum Het Domein besteedt regelmatig aandacht aan 'vergeten' kunstenaars. Kunstenaars die in hun eigen tijd populair waren, maar inmiddels door de meeste mensen zijn vergeten.

In Museum Het Domein werd eerder het werk van 'vergeten' kunstenaars als George Tielens, Helga Paetzold en Charles Tangelder voor het voetlicht gebracht. Nu is er gekozen voor Frans Karel van de Laar.

Frans van de Laar
Van de Laar werd geboren in 1853 te Sittard en al op jeugdige leeftijd kwam zijn artistiek talent aan het licht. In Antwerpen volgde hij de opleiding beeldhouwen/boetseren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten waar hij tweemaal de Prix d'Excellence behaalde. Na zijn studie keerde hij terug naar Sittard, om zich na zijn huwelijk in 1883 in Maastricht te vestigen.

Van de Laar adverteerde als 'artiste-sculpteur'; een kunstenaar die altaren, preekstoelen, communiebanken, bas-reliëfs, beelden, bustes, grafmonumenten en nog veel meer vervaardigde. Toen in 1898 het Stadsteekeninstituut te Maastricht zijn deuren opende werd hij een van de docenten. Hij raakte bevriend met zijn jongere collega, de kunstschilder jonkheer Robert Graafland. Samen met Graafland maakte Van de Laar deel uit van de groep kunstenaars die in 1910 de Limburgse Kunstkring oprichtte.

Beeldhouwwerken met humor

230521
-w620-h352-c" alt="" class="H L" />
In Maastricht vinden we beelden van Van de Laar in de openbare ruimte: de stadsengel in de Poort Waerachtig en het beeldje van de grauwzuster boven de ingang van het Natuurhistorisch Museum. In het politiebureau bevindt zich een bronzen afgietsel van Dao komme ze. Deze beeldengroep toont bekende Maastrichtse stadstypes die uitkijken naar de komst van een optocht of processie.

Van de Laar genoot in zijn dagen vooral bekendheid vanwege deze humoristische genrebeeldjes. Ook Museum Het Domein bezit een dergelijk beeldje van een schoenlapper, dat uiteraard in de tentoonstelling te zien zal zijn. Van de Laar wist zijn tijdgenoten raak te typeren in scènes uit het dagelijks leven dan wel stads- of dorpstypes. Hij bezag zijn omgeving met milde ironie, nooit met sarcasme.

Naast zijn humoristische werk maakte hij ook fraaie portretbustes van onder andere gouverneur Gustave Ruys de Beerenbrouck en Robert Graafland.

Frans van de Laar. Dansende meisjes op het strand. Olieverf op paneel, 29 x 35 cm. Foto Bert Janssen

Onbekend als schilder
Portretten van zijn familieleden en zijn zelfportretten laten zien dat Van de Laar ook een bekwaam schilder was. Lange tijd was dit nauwelijks bekend. Zijn schilderijen zijn prominent aanwezig in de tentoonstelling. De schilderwerken bestaan uit grote allegorische stukken, romantische genrestukken, maar ook uit humoristische tafereeltjes. Qua stijl bewoog Van de Laar zich tussen academisch classicisme en impressionisme. In 1933 stierf beeldhouwer èn schilder van de Laar net over de grens in 't Belgische Argenteau.

De tentoonstelling l'Artiste-sculpteur in Museum Het Domein laat zo'n 20 schilderijen en 20 beeldhouwwerken van Van de Laar zien. De basis van de tentoonstelling vormt het onderzoek dat Antoine Jacobs naar Frans van de Laar. Tevens schreef Jacobs een begeleidende publicatie die bij de tentoonstelling te koop zal zijn.

Op donderdag 23 mei zal Antoine Jacobs om 19.30 uur, in samenwerking met LGOG, een lezing geven over Frans van de Laar. Op zondag 7 juli wordt er bij de tentoonstelling een T-time georganiseerd; aanvang 14.30 uur.

Foto's: Bert Janssen.